10 év alatt mindössze 187 ezer forint adót fizetett a magyar gazdaság kimagasló példaképe

2016.10.26. 17:39

Schuster Lórántot, a P. Mobil zenekarvezetőjét Varga Mihály a Magyar Gazdaságért díjjal tüntette ki október 23-án, írtuk meg kedden. Az, hogy Schuster díjat kapott önmagában nem meglepő, a hatvanas évektől a mai napig aktív és ismert zenész. Az érdekes a dologban az, hogy a díjat nem zenei teljesítményéért kapta, hanem azt ismerik el vele, hogy „a gazdaság érdekében kimagasló, példamutató tevékenységet végzett."

Az NGM még magyarázatot is fűzött az elismeréshez, eszerint Schuster 1985-ben az országban elsőként alapított kulturális szolgáltató céget, amely a mai napig működik. "Egy zenekar gazdasági tevékenységet is végez, a koncertjei és kiadványai után bevételt könyvelhet el, munkáltatóként is megjelenik, mindezek után pedig adót fizet" - írták. Nem fest azonban túl jó képet a hazai zeneiparról, ha közelebbről megnézzük, hogy kit talált meg kiemelendő gazdasági példaképnek a nemzetgazdasági minisztérium.

A P. Mobil Bt. jelenleg mindössze 1 fős létszámmal működik, (aki után persze járulékokat nyilván fizetnek), de az utóbbi tíz évben eredménye után nagyrészt nem fizetett adót, amikor meg igen, az sem haladta meg a 66 ezer forintot. A cégnek a kétezres évek közepén még 30 milliós árbevétele volt, ami a tavalyi évre 2,4 millió forintra apadt.  A céginfó szerint egyébként Schuster Lóránt már 2004-ben kilépett a P. Mobil Bt.-ből, azt Schuster Lívia viszi, a zenész azóta más cégben sem aktív.

  • Bérelnék
  • Bankszámla