A magyarok az EU-s átlag felett vannak hazaszeretetben

2017.08.22. 06:12

Dánok, görögök, bolgárok, írek: ők kötődnek legerősebben a hazájukhoz az EU-ban. A magyarok hazaszeretetben az uniós átlag felett teljesítenek, ezzel éppen beférnek a top tízbe.

Mindez önbevallás alapján, az Eurobarometer legújabb összeurópai felmérése szerint. A négy megadott lehetőség közül a legtöbben a legerősebbet választották: 57 százalék úgy érzi, nagyon erősen kötődik a saját országához, további 35 százalék pedig ’eléggé’. Mindössze minden 50. ember nyilatkozott úgy, hogy nincs benne ilyen kötődés. A nemzetállam ezzel a város/falu mellett a legerősebb kapocs a nagy többségnek, miközben Európához vagy az EU-hoz csak minden hatodik megkérdezett kötődik igazán erősen.

Az Eurobarometer szerint hazafiasságban a dánok az Európa-bajnokok, érdekes, hogy őket is csupa kis ország követi: a görögök, bolgárok, az írek, a ciprusiak és a litvánok. A nagy-és középhatalmak közül a franciák a legbüszkébbek. Mi magyarok a lengyelekkel holtversenyben vagyunk a 9.-ek.

Saját országukhoz legkevésbé a más ügyekben is gyakran elég szkeptikusan megnyilatkozó csehek, a regionális széttartásokkal küzdő spanyolországiak, legelsősorban pedig a belgák kötődnek – de hát ők hova is álljanak, ugye.