Magyarország nagy vesztese az orvosok vándorlásának

Untitled-1
2017.10.03. 06:50

A munkavállalók szabad mozgása az Európai Unió egyik sarokpontja. Egyéni szinten csak profitálhat belőle valaki, ha megteheti, hogy olyan helyre költözzön, ahol jobban megfizetik. Ugyanennek a tagállamok viszont nagy vesztesei lehetnek. 

A Politico az Európai Bizottság adatait elemezve egyértelműen kimutatta, hogy az orvosok és nővérek az Európai Unión belül oda mennek, ahol jobban megfizetik őket. Jellemzően keletről vándorolnak nyugat felé. 

Nyugat-Európában az állam évente 3-4 ezer euró körül költ egy főre. A keleti országokban ennek a harmadát vagy a negyedét költik. Ebből olyan dolgok következnek, mint például: 

  • 1997 és 2016 között több mint 72 ezer doktor vándorolt máshová az EU-n belül.
  • 2009 és 2015 között Románia elveszített az orvosainak a felét, közel tízezer embert. 
  • Pár évvel azután, hogy Lengyelroszág csatlakozott az EU-hoz, az ötöd és hatodéves orvostanhallgatóinak a 60 százaléka azt tervezte, hogy külföldre megy dolgozni.

A fiatal orvosok elvándorlása különösen azért fontos kérdés, mert orvosok tekintetében is elöregszik az EU. Háromból egy orvos az EU-ban 55 éves vagy annál idősebb. Pár év múlva a folyamat felgyorsul, az Európai Bizottság becslései szerint évente az orvosállomány 3,2 százaléka fog nyugdíjba menni az EU-ban.

Orvoselvándorlás tekintetében Magyarország a 6. az EU-ban. A magyar orvosok többsége a három legnépszerűbb úticélt választotta: Nagy-Britanniát, Németországot és Svédországot. 

orvoselvandorlas-grafika mao

Hozzánk is jönnek orvosok, az EB adatai szerint rangsor alapján Magyarország a középmezőnyben van a célországok között, de valójában nem sokkal többen érkeznek hazánkba, mint a sereghajtókhoz. Kijelenthető, hogy Magyarország vesztese ennek a folyamatnak.

A V4 országok közül Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelroszágból hasonló számú orvos megy nyugatra, míg Csehországból alig mennek el, és jóval többen érkeznek, leginkább Szlovákiából. 

orvoselvandorlas-grafika

Nyugat-Európából is sokan vándorolnak el, például Németországból, de ezek az orvosok jellemzően Nyugat-Európán belül maradnak, hogy legalább ugyanolyan bérekért dolgozhassanak, amilyenek hazájukban is megkereshettek volna. Olaszország kivétel, orvos szempontból elvándorlás és bevándorlás tekintetében nem sokkal jobb a helyzetük, mint a V4 országaiban.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)