Jamie Lee Curtis: Minden magyarban magamat látom

2021.06.08. 11:56
A napokban Mátészalkára látogatott Jamie Lee Curtis, aki a Borderlands című alkotás forgatása miatt tartózkodik hazánkban. Tony Curtis lánya az RTL Klub stábjának beszélt arról, milyen érzés számára az ősei földjén járni.

Korábban többször is írtunk arról, hogy Jamie Lee Curtis Budapesten forgat. A kétszeres Golden Globe-díjas színésznő a Borderlands filmadaptációjának szereplőjeként érkezett az országba, ami érzelmileg is mélyen érinti őt. Édesapja, Tony Curtis (születési nevén: Bernard Schwartz, azaz Schwartz Bernát) sokat mesélt neki a magyarságáról, a színész magyar zsidó származású szülei, azaz Jamie Lee Curtis nagyszülei ugyanis az 1900-as évek közepén Mátészalkáról emigráltak az Egyesült Államokba.

Mióta megérkezett az országba, a színésznő nagyon sok képet megosztott már az Instagram-oldalán. A bejegyzéseiből egyértelműen kiderül, mennyire büszke a származására, és milyen sokat jelent neki, hogy hazánkban járhat. Legutóbb Hanusi Péter polgármester meghívására Mátészalkára is ellátogatott, ahol június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján édesapja relikviáiból rendeznek kiállítást a nyilvánosság számára. Jamie Lee Curtis még a nyitás előtt körbejárhatta a Tony Curtis emlékére nyíló múzeumot.

A színésznő ennek kapcsán nyilatkozott az RTL Klub stábjának, de a jelenleg zajló forgatás körülményeiről, illetve a saját érzéseiről is beszélt az interjú során. Azt mondta, álmodni sem mert volna arról, hogy az édesapjának ilyen emléket állítanak. Bár Tony Curtis számára valóra vált a hollywoodi álom, a lányának mindig arról mesélt, hogy hazahúzza a szíve Magyarországra.

Nem is az a fontos, hogy ő miket tanított vagy mesélt nekem Magyarországról, inkább a tetteiben nyilvánult meg, hogy mennyire szereti a hazáját. Függetlenül attól, hogy filmcsillag volt, vagy éppen attól, hogy ő volt Tony Curtis, legbelül mindig Bernard Schwartz maradt.

A színésznő azt mondja, sok mindent akkor értett meg igazán, amikor látta, honnan indultak a szülei.

Azt hiszem, hogy mindenki, legyen bárhol a világon, amint elér egy bizonyos kort, még jobban keresi, hogy ki ő igazán. Keressük a családunk, az örökségünk, a hitünk és a családunk meghatározó részleteit. Kíváncsian kutatjuk, honnan hová fejlődtek, kikké váltak a szeretteink és általuk mi is.

Bár a színésznő elsősorban a Borderlands forgatása miatt tartózkodik hazánkban, emellett gyűjtést is szervez: elhatározta, hogy segít közösségi térré alakítani a mátészalkai zsinagógát, ahova a nagyszülei is jártak. Azt mondta, úgy érzi, elválaszthatatlan kötelék fűzi Magyarországhoz. 

Jamie Lee Curtis egyébként tíz évvel ezelőtt járt már Magyarországon, ám a távolság és az idő rövidsége miatt akkor nem volt alkalma ellátogatni Mátészalkára. Az, ahogy most fogadták, nagyon meglepte. Hangsúlyozta, bár teljes, boldog életet él Kaliforniában, az a kapocs, ami a családtagjaival összeköti, nagyon fontos számára, mert magát látja bennük. 

A nagyszüleim meghatározó emberek voltak a mátészalkaiak körében, sőt a zsidó közösségben is. Rengeteg érzés kavarog bennem, mérhetetlen büszkeséget érzek, hogy a szülőföldemen lehetek. Ahogy nézem az embereket, minden magyarban magamat látom

– magyarázta, hozzátéve: ezek az érzések az utóbbi időben egyre erősödtek benne. Kiemelte, hogy az édesapa, Tony Curtis számára mindig is nagyon fontos volt, hogy a magyarságához hű maradjon, segített a budapesti Dohány utcai zsinagóga újraépítésében is, és borzasztóan kötődött Mátészalkához, amit – bár New Yorkban született – ugyanúgy a szülővárosának tartott.

A beszélgetésből egyébként az is kiderült, hogy Jamie Lee Curtis a mi nyelvünkön csupán a „köszönöm” szót ismeri. De arról is beszélt, hogy a magyar filmipart mennyire fejlettnek tartja: szerinte az Origo Stúdió ugyanolyan profin felszerelt, mint bármely másik, emellett a filmes szakemberek is kitűnőek Magyarországon. 

Mi, akik ide jövünk, a Kelet Hollywoodjának hívjuk

– mondta, hozzátéve: számára nagyon izgalmas, hogy részese lehet az itteni filmes közösségnek.