Befröccsözve igazi kihívás a füredi Hatlépcsős, de megéri

hatlepcsos2
2021.06.26. 09:10
Érdemes megmászni a bejárati lépcsősort, a velős pirítós mindenért kárpótol. A megújulásában is a régi vendéglátós hagyományokat ápoló Muskátli Borozóba látogattunk el Balatonfüreden.

Az igazi kulthelyeknek mindig van valamilyen alternatív nevük. A balatonfüredi Hatlépcsőst is Muskátli borozónak hívták eredetileg, de ha valakinek ezen a néven emlegetnénk, biztos, hogy fogalma sem lenne arról, melyik egységről beszélünk az ország körülbelül háromszáz Muskátli borozója közül. De ha úgy kérdeznénk, hogy Hatlépcsős, akkor bárki rávágná, hogy igen, az a hely a velős pirítóssal.

A MOL Nagyon Balaton és az Index közös sorozatának új részében ezúttal a megújulás előtt álló legendás balatoni gasztrokocsmát mutatjuk be.

Hatlépcsős

A Hatlépcsőst a velős pirítós tette legendává, bár közkeletű nevét a bejárati lépcsősoron befröccsözve történő távozás nehézségei ihlették. A vendéglátóhelyet üzemeltető pár, Marczell Csilla és Bodor Imre számára

a velő áldás és kihívás is egyben.

Úgy szeretnék megújítani a legendás egységet, hogy közben az évtizedes törzsvendégek igényeiről se kelljen lemondani, és a velős kenyér is megmaradjon. De meg fog, ez a része egészen biztos a megújulásnak. 

A Hatlépcsős attól ikonikus, hogy mindenkinek kötődik hozzá egy története. 

Az igazi fürediek kamaszkorukban itt itták az első fröccsöt, évtizedekig ez volt a legfontosabb találkahely

– mondja Marczell Csilla. A velős pirítós is hosszú időn keresztül, generációkon át formálódott, mire kialakult a mai recept.

Bodor Imre szinte a Hatlépcsősben nőtt fel, korábban a családja üzemeltette a borozót, és akkor is ott volt, amikor a törzsvendégek által a mai napig emlegetett legendás vendéglátós, Vali irányította a céget. Tőle vették át az üzemeltetést, és megfogadták, hogy az erőltetett modernizáció helyett inkább az ő szellemiségét, a hely régi hangulatát próbálják életben tartani.

(Borítókép: Best of Balaton)