Lakatos Márk: Diana szobra legalább olyan ronda, mint Sissié a Madách téren

2021.07.02. 11:11
A sajtó jelentős része tegnap, Diana 60 éves születésnapján jobbára a két herceg kapcsolatára koncentrált, így elsikkadt a lényeg; a Kensington-palota kertjében leleplezett szoborról méltatlanul kevés szó esett, ezért pótoljuk ezt a hiányosságot.

Lakatos Márk tegnap az általa rendezett olimpiai eskütétel szünetében szakított időt a szobor elemzésére. Lakatosra azért esett a választásunk, mert Diana kortárs ruházatát szerettük volna átbeszélni vele.

A stílusszakértő azzal nyitott: „Úgy tudja, Dianának két fia van, melyik a szoknyás?” – teszi fel a kérdést. „Ilyen képet lehet egyáltalán mutogatni a médiában? Aggályosnak tartom, hogy az Index egyáltalán közli ezt. Nem az van, hogy az ilyen típusú propaganda újabban nemkívánatos?”

Ezen a ponton felvilágosítottuk, hogy noha Diana fiai rendelték a szobrot, nem ők láthatók a kompozíción; másfajta szimbolikával bír az alkotás. A Kensington-palota leirata szerint a cél az volt, hogy a szobor civil gyermekek ábrázolása mellett azt juttassa kifejezésre, hogy Diana tevékenysége nagy hatást gyakorolt a különböző nemzedékekre. Az alkotás Diana személyiségének, a mások sorsa iránt tanúsított odaadó együttérzésének kifejezésének állít emléket. Erre föl Lakatos csak annyit mondott, jó, ez esetben:

A szobor annyira ronda és giccses, hogy Sissi Madách téri szobra mellé nyugodtan oda lehetne állítani, fokozandó a sokkoló élményt.

Diana öltözetéről a Kensington-palota úgy nyilatkozott, hogy a hercegnő életének utolsó időszakára volt jellemző ez a fajta outfit. Arra az időszakra, amikor Diana humanitárius ügyek szószólójaként tevékenykedett.

„Az egyetlen dolog, ami pozitív, Diana power woman öve, ami a 80-as éveket tökéletesen visszatükrözi, ezt pedig bronzba öntve még nem láttam, így kifejezetten pikáns kuriózum” – mondta Lakatos Márk. A szobor egyébként annak a Ian Rank-Broadley szobrászművésznek az alkotása, akinek II. Erzsébetről készített portréját a brit pénzérméken használják. A szobor a nyilvánosság számára egyébként mától megtekinthető a Kensington-palotában.