Kirúgták a Nők Lapjától Návai Anikót, mert meghamisított egy Scarlett Johansson-interjút

2021.07.29. 09:09 Módosítva: 2021.07.29. 10:05

A Nők Lapja nemrég exkluzív interjút közölt Scarlett Johansson amerikai színésznővel, azonban kiderült, hogy az interjút jegyző, a filmes szakmában jól ismert Návai Anikó újságíró plagizált. A szerző más anyagokban megjelent idézetekből készített saját cikket, mindezt a források megemlítése nélkül, ami valójában azt jelenti, hogy a beszélgetés gyakorlatilag meg sem történt a két fél között – számolt be a Media1

Az ügy később a nemzetközi filmadatlapként ismert iMDb.com-on és a Yahoon, valamint a thewrap.com weboldalon is napvilágot látott. Návai Anikó – aki a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) külföldi újságírókat a soraiban tudó szervezet magyar tagja – később beismerte, hogy jogosulatlanul használt fel idézeteket a Scarlett Johansson Oscar-díjra jelölt színésznővel készített interjújában, amely június 7-én jelent meg a Nők Lapja hetilapban.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Návai Anikó és a Nők Lapja valójában nem készített interjút Johanssonnal, és a ScreenRant anyagából használt fel részleteket a sajátjaként. 

Vass Virág, a Nők Lapja főszerkesztője a TheWrap megkeresésére elmondta: szerződést bontottak Návai Anikóval.

A vizsgálatok ugyanis megerősítették, hogy az újságíró más forrásokból származó idézeteket hasznosított újra. Vass Virág hozzátette: a kialakult helyzetről tájékoztatták olvasóikat, és elnézést kértek a kellemetlenségért valamennyi érintettől. 

Návai Anikó a TheWrap beszámolója szerint elismerte a színésznő menedzserének a történeteket, és azzal védekezett, hogy a máshol megjelent szöveget joga van felhasználni, szándéka pedig az olvasó számára is egyértelmű volt. 

Az interjú promóciójaként az újságíró egy közös képet is posztolt Scarlett Johanssonnal, amiről később kiderült, hogy régebben készült.

Vass Virág főszerkesztő azt is közölte: 

návai anikó friss interjúként hivatkozott a sztorira, arról pedig nem volt tudomásuk, hogy a beszélgetés újrahasznosított szövegből áll.

A színésznő menedzsere megerősítette a Nők Lapja online kiadásának, hogy Scarlett Johansson nem adott interjút. Az interjúra mutató link már nem elérhető a Nők Lapja oldalán.

Időközben a Nők Lapját is kiadó cégcsoporthoz tartozó 24.hu közölte:

Návai Anikó tavaly a 24.hu-n is publikált néhány interjút, de a fenti ügy ismeretében további anyagaira nem tartunk igényt. Az eddig megjelent anyagok valóságtartalmával kapcsolatban pedig most írásban megerősítést kérünk tőle.

Návai Anikó 2019-ben interjút adott a Médiapiacnak. Elmondta, hogy bölcsészként végzett, de nem akart tanár lenni. Ekkor tanácsolták neki, hogy jelentkezzen a Magyar Rádió kutatóintézetébe kérdezőbiztosként. Ezek után Máltának és Kanadának készített promóciós anyagokat, időnként pedig a 168 órában is dolgozott. Így indult a karrierje, később az Ötödik sebesség című műsor szerkesztő-műsorvezetőként tevékenykedett.

Én készítettem a kis színeseket az adásban: Benkő Laci, Zalatnay, Vincze Viki, az LGT, Demjén voltak az én történeteim

− nyilatkozta Návai Anikó. Az újságíró pályafutása alatt többek között Sylvester Stallonéval, Arnold Schwarzeneggerrel, Antonio Banderasszal, Oliver Stone-nal is készített interjút.

Andy Vajnáról Mr. Hollywood/Mr. Hungary címen írt könyvet, melyhez az üzletember volt társával, Mario Kassarral és feleségével, Vajna Tímeával is beszélgetett.  • Tippek
  • Hírek