Hátborzongató élmény a Földközi-tenger első víz alatti múzeuma

2021.08.06. 09:54 Módosítva: 2021.08.07. 08:50

Jason de Caires Taylor szobrászművész hihetetlen víz alatti múzeumairól és kiállításairól ismert. Legújabb projektje Cipruson található. Az Ayia Napa partjaitól 200 méterre található MUSAN elképesztő búvárélményt nyújt, nem mellesleg fellendítheti a környék turizmusát, hovatovább élőhelyet teremt a vízi élőlényeknek. Mindegyik szobor környezetbarát anyagból észült, idővel a szobrokat tengeri biomassza borítja, ami menedéket nyújt majd a tenger lakóinak.

„Meggyőződésem, hogy Jason 93 alkotása számos tengeri élőlény menedéke lesz, és hozzájárul a térség biológiai sokszínűségének fejlődéséhez” – írja Marine Argyrou, a Halászati és Tengerészeti Kutatási Minisztérium igazgatója. „A víz alatti múzeum élő vizuális és ökológiai élménynek készült, a műalkotások kölcsönhatásba lépnek a természettel, és idővel változnak. Biztos vagyok benne, hogy ez a víz alatt létesített csoda közelebb hozza az embereket a tengeri környezethez és az ökoszisztémánk védelméhez.”

A tárlaton organikus struktúrák és figurális szobrok sora vár arra, hogy a látogató lemerüljön ebbe a misztikus világba, és felfedezze a hagyományos szobrászati megoldások között a kortárs dizájnt. A múzeum megtekinthető felülről, sznorkelezéssel, de vizsgával rendelkező búvárok a műalkotások közé is merészkedhetnek.