A világökörség részévé nyilvánították a Hobo-őrtornyot

8IMG 1059a
2021.09.12. 19:54
Az eset Mezőtúron történt, ahol 1964 novemberében Földes László honvéd egy tranzisztoros rádión hallotta először a Kis vörös kakast. Ott ragadta magával a Rolling Stones muzsikája.

A napjainkban sertéstelepként működő egykori lőszerraktár sarkában álló építményt Méri Zsanett hobológus javaslatára, az önkormányzat jóváhagyásával felújították, és a hétvégén ünnepélyes keretek között felavatták. A szertartásra Hobo egy UAZ-on, rohamsisakban érkezett meg, az őrtorony lábainál balról maga Leonyid Iljics Brezsnyev, jobbról pedig Kádár János elvtárs integetett egy-egy molinóról.

Herczeg Zsolt polgármester beszédében megköszönte, hogy bővült a turistákat vonzó helyi nevezetességek listája. A tornyot megáldotta Solymosi Zsolt, kolozsvári unitárius lelkész, aki szerint maga a Jóisten küldte oda anno Hobót, hogy a blues műfaja idehaza is kiteljesedhessen.

A hajdani katonatársak, Cservenka Ernő Szvetozár és Egressy András, kiegészülve a közönségből váratlanul hozzájuk csatlakozó Nemes Árpáddal, felidézték a legmulatságosabb kalandokat, melyeket együtt éltek át al laktanyában, illetve annak fogdájában. Bár személyesen nem tudták megtisztelni az eseményt, de Faragó Tamás olimpiai és világbajnok vízilabdázó és Puzsér Róbert is külön levélben köszöntötte az egybegyűlteket.  Az avatást követően a mezőtúri laktanya alakuló terén Hobo és bandája koncertet is adott.

(Borítókép: Telegdi Ágnes)