Meghalt Damu Roland

05-damu-150528-IMG 0707
2021.12.27. 09:01

December közepén érkezett a hír, hogy a színész mélyaltatásban fekszik az egyik kórház intenzív osztályán. Akkor egy ismerőse tudatta a rajongókkal, hogy Damu Roland két oltás ellenére kapta el a koronavírust. Éppen a harmadik oltást készült felvenni, de az állapota ezt már nem engedte.

Damu először lélegeztetőgépen várta a gyógyulást, ám mivel nem reagált jól a terápiára, átszállították egy másik kórházba, ahol műtüdős kezelést kapott. Erről először az egyik ismerőse tájékoztatott a színész Facebook-profilján kommentben. Most ugyanez a férfi közölte szintén Facebookon, hogy mára virradó éjjel Damu Roland elhalálozott, amit a színész családja a Blikknek megerősített.

A színész egészségi állapotáról idén nyár végén érkezett először hír. Akkor arról számolt be a bulvársajtó, hogy betegségei miatt már nem tudott munkát vállalni. Ismerősöktől és barátoktól próbált pénzt kérni, hogy ki tudja váltani a gyógyszereket. 

Utolsó televíziós interjúját Jakupcsek Gabriellának adta, ahol elmesélte, hogy harcol a betegségével, amit nem nevezett nevén.

- Sokkal nagyobb a baj, mint egyébként gondolnád, de arról meg nem fogok beszélni. Sem neked, sem senkinek. Sokkal nagyobb a baj. Maradjunk abban, amit igazolni tudok. Az az, hogy kétoldali tüdőgyulladásom, mellhártya- és gégegyulladásom van, de még egyszer: sokkal nagyobb a baj - fogalmazott akkor a színész.

A Jakupcsek Night vendégeként azt is elmondta, hogy a pandémia alatt nem fogadott el segítséget, inkább az építőiparban keresett munkát, hogy megélhetést tudjon magának biztosítani.

Damu Roland 1974. szeptember 8-án született Debrecenben, majd Nyíregyházára került, ahol művészeti szakközépiskolába járt. Az iskolai darabokkal került először színház közelébe, megfordult a Budapesti Kamaraszínházban, a debreceni Csokonai Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is. Szinkronszínészként olyan ikonikus karakterek szólaltak meg a hangján, mint Johnny Bravo, a Simpson családból ismert Moe vagy Shrek Pinocchiója. Az országos ismertséget azonban a Jóban Rosszban című széria Várnagy Elődje hozta meg számára 2005-ben. Hat éven át szerepelt a TV2 kórházi sorozatában, ez idő alatt több magánéleti botránya is volt.

 2011. szeptember 16-án Hajdú Péter felhívást tett közzé, miszerint várja azon nők jelentkezését, akiket Damu megvert. Jelentkezett egy 2002-ben bántalmazott nő, akit állítása szerint négy és fél órán keresztül ütött a színész. Az esetről a férfi azt mondta, hogy csak egy pofont adott, és azt be is ismerte a bíróságon. Ezért a cselekedetéért két év felfüggesztett börtönt kapott.

2010. november 18-án őrizetbe vették Damu Rolandot erőszakos közösülés bűntettének gyanúja miatt. Az akkori hírek szerint Vajna Tímea – ekkor még csak Palácsik Tímea – széttépett ruhában, zilált külsővel menekült a lakásból, miközben folyamatosan segítségért kiabált. Az ügy kirobbanása után a TV2 megvált a színésztől.

2012-ben a törvényszék jogerős ítéletében kétrendbeli személyi szabadság megsértésében, testi sértés bűntettének kísérletében és erőszakos közösülés bűntettében találta bűnösnek Damu Rolandot, akit 4 év 6 hónap börtönbüntetésre, továbbá 1 millió 79 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére köteleztek. A büntetés-végrehajtási intézetből végül példás magaviselete miatt 2 év és 3 hónap után, 2015. április 6-án szabadult.

A börtönévek alatt ismerkedett meg későbbi feleségével, Edinával, akitől kislánya született. A házasság azonban nem volt hosszú életű, egy évvel gyermekük születése után elváltak. 

Szabadulása után verses-zenés önálló esteket tartott Én és Én címmel.

(Borítókép: Damu Roland 2015-ben. Fotó: Szécsi István / Velvet)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport