Térképen nézheti, hogyan mentik a szuperjachtjaikat az orosz oligarchák

GettyImages-1374612166
2022.03.03. 06:06
Vlagyimir Putyin még időben gondoskodott a luxusjachtjáról, de az oligarchái nem voltak ennyire előrelátóak. Ráadásul mostanában nem könnyű olyan kikötőt találni, ahol nem érhetik el a szankciók az orosz rezsim milliárdosait.

Az Oroszország elleni szankciók bejelentése után felszedték a horgonyt az orosz oligarchák szuperjachtjai, és olyan országok kikötői felé vették az irányt, ahol – elvileg – nem fenyegeti őket az elkobzás veszélye. A pánikszerű menekítés kissé elkésettnek tűnik, legalábbis Vlagyimir Putyin reakciójához képest, akinek Graceful nevű luxushajója még jóval a háború kitörése előtt meglépett Hamburg kikötőjéből.

A háromemeletes hajó, amely hivatalosan az orosz elnöki hivatal jachtja, még tavaly szeptemberben érkezett a németországi kikötőbe, hogy javításokat végezzenek rajta, de végül a munkálatok befejezése előtt inkább Kalinyingrád felé vette az irányt. A Gracefult le is videózták a Kieli-csatornánál:

A sietség indokolt volt, hiszen Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok állapotáról elmondott, évértékelő beszédében arról is beszámolt, hogy az amerikai külügyminisztériumban külön munkacsoport vizsgálja az orosz oligarchák vagyonát azzal a céllal, hogy megtalálják és lefoglalják a jachtokat, luxuslakásokat és magánrepülőket. 

Hasonló listát készít Franciaország is az orosz milliárdosok vagyontárgyairól, hogy az Európai Unió szankciói alapján azonnal léphessenek.

Vagit Alekperov, az orosz Lukoil elnökének hajója a Marine Traffic szerint elhagyta Barcelonát, már meg is érkezett Montenegróba. Közben három másik jacht, amely szintén orosz oligarchák tulajdonában van, a Maldív-szigetekre tart – írja a Bild. Jelenleg az ott tartózkodó négy legdrágább luxusjacht mindegyike orosz tulajdonban van a Bloomberg szerint.

A Maldív-szigetek jó választásnak tűnhet, mivel nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal, Montenegró viszont inkább csak ideiglenes menedék lehet az oligarchák jachtjainak. A balkáni ország ugyanis 2017 óta a NATO-tagja, támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és 2025-ben várhatóan az Európai Unió tagjává válhat.

Így valószínűleg nem sokáig tartózkodhat ott a Lukoil elnökének luxusjachtja, A Galactica Super Nova sem.

A 25 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Vagit Alekperov hajója Barcelona kikötőjéből indult Montenegró felé. A spanyol város így sem maradt oligarchajacht nélkül, a Chelsea-től búcsúzó Roman Abramovics My Solaris nevű hajója még mindig ott árválkodik. Másik jachtja, a Karib-tengeren tartózkodó Eclipse valószínűleg jóval fontosabb Abramovicsnak, az rakétavédelmi rendszerrel és tengeralattjáróval is fel van szerelve.

A legnagyobb orosz ipari holding, a Basic Element alapítója, Oleg Vlagyimirovics Deripaszka ennél előrelátóbb volt, ő már két hete útnak indította Clio nevű hajóját a Maldív-szigetekre. Deripaszka korábban a Twitteren felszólalt Putyin háborús tervei ellen, de ennek ellenére nem kizárt, hogy őt is sújthatják a szankciók, ahogyan egyébként 2018-ban ez már megtörtént.

Aki szeretné élőben követni a menekülő orosz szuperjachtokat, az a Marine Traffic oldalán teheti meg. Az említetteken kívül érdemes még a La Grande Bleu, a Palladium, a Quantum Blue, a Lena, az Ice, a Dilbar, a Nord, a Sea Rhapsody, a Luna és a Nirvana hajónevekre rákeresni – ezek mind orosz milliárdosok tulajdonában vannak.

(Borítókép: Roman Abramovics Solaris nevű hajója 2022. március 1-jén látható Barcelona kikötőjében. Fotó: David Ramos / Getty Images)