Nyíltan reagált a 30Y zenekar a kormány levelére, amit bírál a Magyar Helsinki Bizottság is

2022.03.31. 09:12
„Tájékoztatás a vasárnapi népszavazásról” tárggyal érkezett levél sokak e-mail-címére a Kormányzati Tájékoztatási Központtól. A 30Y zenekar a Facebook-oldalán nyilvánosan reagált a levél tartalmára, illetve közölte az abban foglalt kérdésekre adandó válaszát is.

Április 3-án a választások mellett népszavazást is tartanak. Erről küldött kör-e-mailt a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a birtokában lévő e-mail-címekre. A 30Y is megkapta a tájékoztatást, amire a Facebook-oldalukon reagáltak a zenészek. 

„Tisztelt Hölgyem/Uram! Ma, amikor háború dúl a szomszédunkban, a legfontosabb kérdés, hogy Magyarország belekeveredik-e a háborúba, vagy kimarad belőle. Ez foglalkoztatja a magyar emberek többségét. Az a célunk, hogy továbbra is megőrizzük hazánk biztonságát. Jövőnk ugyanakkor azon is múlik, hogy meg tudjuk-e védeni gyermekeinket” – idézett a levélből a zenekar, majd az olvasottakat kielemezve nyilvánosan válaszolt a bejegyzésében.

Ha levelet kapunk – és mindannyian kaptunk alighanem – érdemes válaszolni rá. Részben azt, hogy köszönjük, nekünk is fontos a béke, és nekünk is fontosak a gyermekeink. Azt is gondoljuk, hogy a békétlenség nem kívülről támadt eddig sem, a biztonság pedig egyáltalán nem nevezhető békének. Gyermekeinket pedig inkább a manipuláció és a hatalom retorikai alakzataitól védenénk – de nem úgy, hogy elzárjuk őket, hanem úgy, hogy megismertetjük velük annak természetét. Amiként a világ és a benne élők sokféleségét. És mivel hiszünk bennük, és szeretjük őket, rájuk bízzuk, miként gondolkodnak majd a világról és benne önmagukról

– olvasható a bejegyzésben, amit az alábbiakkal zártak:

MI, A 30Y KÖZÖSSÉGE EZT TESSZÜK: ÉRVÉNYTELEN SZAVAZAT AZ ÉRVÉNYTELEN KÉRDÉSEKRE XX.

Magyar Helsinki Bizottság is bírálja az említett körlevelet – álláspontjuk szerint ugyanis a kormány ezzel jogszerűtlen kampánytevékenységet folytat, mivel a KTK által a koronavírus-járvány alatt tájékoztatás céljából gyűjtött e-mail-címeket használja, amihez a polgárok nem járultak hozzá. Emellett a kör-e-mail tárgyában szereplő „tájékoztatás” szó is félrevezető és megtévesztő szerintük, mert valójában népszavazási kampánytevékenység és nem tájékoztatás a levél tartalma.

A civil jogvédők ezért a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordultak, azt akarják elérni, hogy az NVB mondja ki: jogsértés történt, és tiltsa el a kormányt a további jogsértésektől, illetve szabjon ki rá bírságot. A kormány üzenete szerintük súlyosan sérti a kampányt folytató szervezetek esélyegyenlőségét is, emiatt úgy vélik, még a népszavazás előtt ki kell küldeni az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság és más civil szervezetek érvénytelen népszavazási válaszokra buzdító kampányüzenetét is.