2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

II. Erzsébet halálára már évek óta készülnek, országszerte harangozhatnak a királynőnek

GettyImages-106056536
2022.04.14. 05:55
A London Bridge névre keresztelt művelet keretein belül országszerte 16 ezer templomban, egy órán keresztül szólnak majd a harangok „némán” a királynő halálát követően, amelyre édesapja, VI. György halála óta nem volt példa az Egyesült Királyságban.

A királynő halála esetére készített London Bridge művelet újabb részleteire derült fény. Ugyan arról szó sincsen, hogy II. Erzsébet haldokolna, azonban a 95 esztendős brit uralkodó az elmúlt időszakban már egyre több egészségi problémával küzd, vélhetően ezek miatt is, elővigyázatosságból készítik elő a terveket.

A művelet részeként a királynő halálakor és temetésekor országszerte egy órán keresztül tompított, azaz úgynevezett néma harangszó fog szólni megközelítőleg 16 ezer templomban, amelyre VI. György, II. Erzsébet édesapjának 1952-ben bekövetkezett halála óta nem volt példa. 

Rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy a királyi családdal és a Lambeth Palace-szel tárgyaljunk arról a napról, amikor II. Erzsébet meghal, de reméljük, ez nem mostanában jön el. A harangokhoz hangtompítót fogunk adni, hogy sokkal inkább tompa, gyászos hangzást keltsen. Ez fontos, mert kellően kell tisztelegni a királynő élete és munkája előtt halálakor

– nyilatkozta a DailyMailnek Vicki Chapman, a templomi harangokért felelő Church Bell Ringers tanácsának szóvivője.

A hangtompítást bőrborítással oldják majd meg, ami hatalmas munka elé állítja az ország bőrműveseit. 

Rengeteg megkeresést kapunk már most, hiszen Nagy-Britanniában kevés olyan bőrműves van, aki ilyen hangtompítót tud készíteni

– magyarázta Philip Pratt, a Big Wilf's Bell Muffles alkalmazottja.

A harangok tompításához a harangnyelv egészét bőrrel vonják be kizárólag erre az eseményre, hogy annak mindkét ütését teljesen némítsa, az egyes oldalak ára körülbelül 45 fontba (20 ezer forintba) kerül, így egy hatharangos templom esetében 12 ilyen tompítót kell megvásárolni. 

A terv a harangokról való rendelkezés mellett a királynő halálát a 10 nappal későbbi temetéséig minden napot pontosan megtervez. II. Erzsébet halálának éjszakáján Károly herceg beszédet mond, majd egész Nagy-Britanniát érintő gyászkörútra indul. Eközben a Buckingham-palota legfőbb udvarnoka, a miniszterek és a közszolgálat vezetője tájékoztatja a miniszterelnököt hivatalosan is a királynő haláláról. Ha aznap ülésezik a parlament, a programot elnapolják, a halálhírt követő tíz percen belül minden zászlót félárbócra eresztenek a kormányzat épületeinél az országban. 

Ezt követően életbe lép a Spring Tide művelet, amely Károly herceg trónöröklésének érvénybelépését öleli fel. Ebben rögzítve van, hogy a királynő koporsója a temetést megelőzően látható lesz a nyilvánosság számára is, ahogyan az is, hogy halálát követően azonnal megerősítik a katonai és rendőri jelenlétet a városokban a fokozott terrorveszély miatt. Végül a külügyminisztérium elkezdi intézni a külföldi méltóságok Angliába utaztatását a királynő temetésére. 

(Borítókép: II. Erzsébet 2010. október 26-án. Fotó:  Dan Kitwood - WPA Pool / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport