Nőknek és férfiaknak más kávé dukál?

GettyImages-1235833768
2022.05.19. 05:46
A számunkra tetsző elkészítési mód, fajta és ízek mellett érdemes a kávéfogyasztásnál is szem előtt tartani az egészségünket. Egy friss kutatás szerint a nők és a férfiak számára is más és más kávéfajták a megfelelők, de ki mit igyon holnap reggeltől?

Kávé reggel, a munkában és egy kiadós ebéd után – a koffeines ital szerves része a mindennapjainknak, emiatt egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen fajtát és abból mennyit fogyasztunk el. Ez általában ugyan ízlés alapján történő döntés, azonban nem árt a kávérendeléskor az egészségünket is szem előtt tartani, ugyanis az még nemenként is eltér, hogy kinek melyik fajta kávé lehet a tökéletes választás.

Egy friss norvég kutatás – amelyben 21 803-an vettek részt – kimutatta, hogy bizonyos kávéfajták károsak lehetnek a szívre, amely kockázat a nők és a férfiak körében teljesen eltérő.

A tanulmány szerint az eszpresszóalapú kávék – mint például az amerikai kávé vagy a flat white-ok – fogyasztása a koleszterinszint növekedéséhez vezetett a férfiak körében, melynek mértéke közel kétszerese volt a nőknél tapasztalt értékváltozásnak. A norvég kutatók szerint a férfiaknak emiatt nem ajánlott az ilyen típusú koffeines italok fogyasztása, számunkra inkább a filteres kávét ajánlják a kutatók – írja a Sun

A kávé ugyanis olyan olajos vegyületeket tartalmaz, mint a cafestol és a kahweol, melyek emelik a koleszterinszintet. A magas koleszterinszint, amelyet főként a zsíros ételek fogyasztása, az elhízás, a dohányzás, az ivás és a testmozgás hiánya okoz, elzárhatja az ereket, és szélütést vagy szívbetegséget válthat ki.

Az Open Hearth nevű folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Maja-Lisa Lochen kardiológus szerint már 1988 óta vannak kutatások, amelyek bizonyítják az összefüggéseket a különböző fajta kávék fogyasztása és a koleszterinszint növekedése között. 

Az elmúlt tíz-tizenöt évben kávézási szokásainkat tekintve európaibbak lettünk és egyre több eszpresszókávét iszunk. Ez az első alkalom, hogy az eszpresszót vizsgáltuk, melynek a koleszterinszintre gyakorolt hatása érdekelt bennünket. Azt tapasztaltuk a nőknél és a férfiaknál is, hogy ha valaki naponta három-öt csésze eszpresszót vagy annál többet iszik, annál a kávé megemeli a koleszterinszintet, amely emelkedés a férfiaknál jóval magasabb volt, mint a nőknél

– vélekedett Lochen, aki szerint a kutatásban résztvevőket határozottan meglepte a nemek között fellépő különbség.

A kardiológus szerint ugyan a jelentős nemek közötti különbségben szerepet játszhatnak a kutatás módszerei is, azonban a kávéfogyasztás és a koleszterinszint növekedése közötti kapcsolatot mindenképpen sikerült bizonyítaniuk a norvég kutatóknak. 

Nem kérdeztük a csésze méretét, szóval lehet, hogy férfiak és nők közötti különbséget árnyalja az, hogy nem feltétlen azonos méretű csészéből isszák a kávét, de az is lehet, hogy mindez azon múlik, hogy a kávét hogyan dolgozza fel a szervezet. Az bebizonyosodott, hogy a kávéban lévő olajokat eltérő módon dolgozza fel a férfiak és a nők szervezete

– vélekedett a professzor.  

De pontosan akkor ki és mit fogyaszthat, ha szeretné megőrizni az egészségét? 

Eszpresszó: a nők ihatják, a férfiak kerüljék 

Az olyan kávék, mint a latte, a macchiatto vagy az amerikai, mind-mind presszókávét tartalmaznak. A norvég kutatók friss tanulmánya szerint aki naponta három-öt csészével is fogyaszt eszpresszót, annak szignifikánsan magasabb a koleszterinszintje, mint azoknak, akik nem. A vizsgálatban részt vevő nők koleszterinszintje 0,09 mmol/literrel volt magasabb, míg ez a szám a férfiaknál 0,16 mmol/liter volt. A normál koleszterinszint 5 mmol/liter alatt van. 

Filteres kávé: a férfiak itala

Ezeknél a kávéknál a szűrő a koleszterint emelő vegyületek nagy részét kiszűri. A tanulmány kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta hat vagy több csésze szűrt, filteres kávét ittak, nem tapasztalták az átlagos koleszterinszint növekedését. A nők azonban átlagosan 0,11 mmol/literes növekedést mutattak. Emiatt a férfiak számára ez lehet a legmegfelelőbb választás, míg a nők számára inkább kerülendő.

Instant kávé: mindenkinek jó

Ugyan sokan még csak igazi kávénak sem gondolják az Instant kávékat, azonban a kutatás szerint ez a fajta koffeines ital emeli meg legkevésbé a koleszterinszintet mindkét nem képviselő számára. 

Bizonyára valami köze van ahhoz, ahogyan a szemes kávét instant kávévá dolgozzák át, amely során eltávolítják az olajokat. A tanulmány csak minimális koleszterinszint-emelkedést mutatott ki férfiaknál, de ez nem sok. Kardiológusként, ha az emberek megkérdezik tőlem, hogy milyen típusú kávét igyanak, ha magas a koleszterinszintjük vagy szívrohamot kaptak, és csökkenteniük kell a koleszterinszintjüket, akkor az instant vagy a filteres kávét javaslom, mivel ez a legbiztonságosabb, főként, ha sok csészével isznak naponta

– vélekedett Maja-Lisa Lochen.

Dugattyús főzőben készült kávé: mindkét nemnek rossz 

Azok az emberek, akik naponta hat csésze ilyen típusú kávét ittak, 0,23-0,3 mmol/literrel magasabb koleszterinszintet mutattak, mint azok, akik nem ittak kávét. A férfiak és a nők között azonban nem volt jelentős különbség.

Mind a férfiaknál, mind a nőknél az ilyen módon elkészült kávék emelték meg leginkább a koleszterinszintet, a kutatásban ennél a típusnál volt egyedül nagyon minimális eltérés a nemek között

– mondta Lochen.

(Borítókép:  Nikolas Kokovlis / NurPhoto / Getty Images)