Biztos benne, hogy mindent tud a sörről?

GettyImages-467650191
2022.08.05. 05:53

Lehet világos, barna, fekete, IPA, APA, csapolt, üveges, dobozos, az biztos, hogy a víz és a tea után sört isznak a legtöbbet és ez a legelterjedtebb alkoholos üdítőital a világon. Egyidős az első civilizációkkal, ahol istenek ajándékának tartották, de valószínűbb, hogy valaki rákényszerülhetett, hogy gabonára hullott esővizet igyon, a gabona azonban akkorra már kicsírázott és megerjedt (maláta lett belőle), a szomját eloltó pionír pedig emelkedett hangulatban terjeszteni kezdte a csodálatos örömhírt. 

Annyira fontos nedűvé vált, hogy a suméroknál külön istennője volt a sörfőzésnek. Igen, istennője, mert akkoriban a nők főzték a sört is. Babilon legendás királya, Hammurapi szigorúan büntette azt, aki rossz minőségű sört árult (vízbevetés járt érte), az ókori Egyiptomban pedig gazdagok és szegények mindennapi eledele volt ez a habzó itóka. 

Habár gyerekfejjel még értetlenül kérdezzük, mit szeretnek a felnőttek annyira ebben a keserű folyadékban, felnőve többnyire mindenki megtalálja az egyetlen helyes választ: lehet, hogy nem isteni eredetű a sör, de az íze és hatása mindenképpen isteni. 

Szinte senki sem tud rosszat mondani róla, ami nem véletlen, hiszen köztudottan szív- és csonterősítő, fiatalítja a bőrt, csökkenti a stresszt és segíti az emésztést. És ezek nem légből kapott, ivására buzdító áltudományos álindokok, hanem maga a sörhabos valóság. 

Ma van a Nemzetközi Sörnap, a sör ünnepe, amelyet 2008 óta minden év augusztus első péntekén tartanak. Már csak ezért is tesztelje tudását ebben a nagy melegben, majd igyon egy pohár hideg sört!

Minden kérdés megválaszolására 35 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)