II. Erzsébet a balmorali kastélyban akart meghalni

GettyImages-1346035043
2022.09.14. 16:52
Egy szakértő szerint a brit uralkodó tudta, hogy már nem fog visszatérni a balmorali kastélyból, és mivel az volt a kedvenc rezidenciája, ott szerette volna tölteni hátralévő napjait.

Katie Nicholl királyi szakértő arról számolt be egy tévéműsorban, miszerint II. Erzsébet nem véletlenül töltötte az elmúlt hónapokat a balmorali kastélyban. Úgy véli, nem akarta, hogy a Windsor-kastélyban vagy a Buckingham-palotában érje utol a halál, így inkább Skóciában maradt, ahol nem mellesleg a legjobban szerette tölteni az idejét. A szakértő szerint az uralkodó tudta, hogy már nem fog visszajönni Windsorba vagy a királyi család fő rezidenciájaként szolgáló Buckingham-palotába.

Ahogy azt a műsorvezető, Huw Edwards kifejtette, a királynő rossz egészségi állapota ellenére Balmoralban akart lenni. Bár mozgásbeli problémákkal küzdött, így azt javasolták neki, inkább maradjon Windsorban, ahol felkészültek arra, hogy segítsék a birtokon való közlekedését, ő mégis Skóciát választotta.

Ragaszkodott az úthoz, ő volt a skótok királynője, és azt hiszem, azt akarta, hogy ez a hazatérés a végső hazatérés legyen

– nyilatkozta Nicholl, aki azt is megjegyezte:

Balmoral volt az egyetlen hely, ahol megfeledkezhetett arról, hogy királynő, és más szerepeket tölthetett be: anyáét, nagymamáét, dédnagymamáét.

A kedvenc rezidenciája volt

A balmorali kastély a skóciai Royal Deeside városában található, amely nemzedékek óta a családhoz tartozik. Még 1852-ben vásárolta Albert herceg Viktória királynőnek, ők használták először nyaralóként. Állítólag a királynő egyik kedvenc birtoka, az elmúlt évben sok időt töltött itt. Általában egész augusztusban és szeptembertől októberig tartózkodik a kastélyban, idén azonban július 21-én érkezett, és ott is maradt, hogy kinevezze Liz Trusst.

Eugénia hercegnő, a királynő unokája egyszer úgy jellemezte Balmoralt, mint „nagymama és nagypapa kis kuckója”. A rezidencián régebben családi grillezéseket tartottak, amelyen Fülöp herceg főzött, a királynő pedig mosogatott. II. Erzsébet és Fülöp herceg a nászútjuk egy részét Birkhallban, a birtokon található vadászházban töltötte. Sőt az uralkodó itt tartózkodott unokáival, Vilmos és Harry herceggel, amikor édesanyjuk, Diana hercegné 1997-ben meghalt autóbalesetben.

(Borítókép: II. Erzsébet Balmoralban 1972-ben. Fotó: Keystone / Hulton Archive / Getty Images)