Ismét megrendezik a legígéretesebb magyar előadók showcase fesztiválját

DVAST20201109004
2022.10.28. 13:38
November 29. és 30. között Veszprémben mutatja be a hazai könnyűzenei színtér legaktuálisabb arcait a Music Hungary Konferencia & Showcase. Idén már másodszor rendezik meg a feltörekvő előadókat felvonultató ingyenes showcase fesztivált, amely a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával partnerségben most ősszel is három helyszínen több mint húsz produkciót mutat majd be többek közt ajsa luna, kristoaf, Brenka, Ekhoe, Hegedűs Józsi és a KACAJ részvételével.

2022. november 29. és 30. között a veszprémi Hangvillában tartják a Music Hungary Konferenciát rengeteg különféle zeneipari tartalmú előadással és kerekasztal-beszélgetéssel. A tavalyi esemény sikereire alapozva a rendezvénynek idén is szerves része a showcase fesztivál, amelynek elsődleges célja, hogy találkozzanak a hazai zenei színtér szakemberei és a legaktuálisabb magyar előadók. A tavalyi showcase sikerét leginkább abban lehet mérni, hogy több, a fesztiválon fellépő előadó is látható volt a nyári fesztiválok lineupjában. A rendezvényre idén jelentkezni is lehetett, a 25-ös mezőnyből húsz előadót egy hatfős kurátori csapat javasolt a programba, a nyílt pályázatra jelentkezők közül pedig öt előadónak biztosítottak helyet – olvasható a Music Hungary Szövetség közleményében.

A lineupban szerepel Hundred Sins, az egyik legizgalmasabb hazai producer, akinek több mint kétszázezer havi hallgatója van már Spotifyon, és a showcase fesztiválon szintén fellépő kristoaffal közös melodráma című daluk nyolc hete toplistás a Petőfi Rádióban. A kurátorok célja volt, hogy minél diverzebb listát állítsanak össze, így érkezik az egyik legjelentősebb nemzetközi metalfesztiválon, a Wacken Open Airen fellépő RED SWAMP is, a tavalyi év egyik legcsodálatosabb magyar számát jegyző folk-pop előadó, Hegedűs Józsi, és a kolozsvári Musspell, akik a papírkutyás fellépésük előtt néhány héttel a showcase-en tavaly fellépő Deva előtt játszanak majd az Akvárium NagyHalljában.

Idén is képviselteti magát az egyik legmeghatározóbb újhullámos zenei kollektíva, az On The Low, ráadásul olyan előadókat hoznak a terembe, mint a trapet a punkpop felől megközelítő Filo vagy az új generációs hiphop egyik legnépszerűbb előadója, Ekhoe.

Az Expresszó színpadát a hari_drama nyitja, aminek kapcsán Mushu Israel a következőt nyilatkozta:

A hari_drama nem zenekar, hanem egy szabadművészeti kollektíva, amelynek jelenleg is több modulációs formációja van, ami azt jelenti, hogy a tagok bármilyen elrendezésben alkothatnak egymással együtt és egymástól függetlenül egyesített név és szellemiség alatt. A lényeg az, hogy aki jó fej és aki ráér, az összeáll király dolgokat teremteni. A jelszó: Tudatosságot minden helyzetbe. Mindig van jobb ötlet.

A fellépők sorát folytatva: a showcase-en színpadra áll a jazz- és népzenei szcéna ismert zenészeiből álló Uljana Quartet is, a hazai jazz egyik legizgalmasabb, legfrissebb fiatal hangja, a Nagy Emma Quintet és a debütlemezét a háromszoros Grammy-díjas producer és hangmérnökkel készítő LAIHO. Ott lesz Magyarország egyetlen katalán rumbát játszó zenekara is, a MazsiMó-GipsyMó, ha pedig valaki önfeledt tombolásra vágyik, részt vehet a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad bulijainak szellemiségének fúziójaként született Hét Hat Club vagy a népzenei hagyományokat alternatív rockkal és rappel vegyítő KACAJ koncertjén.

A teljes fellépőlista: A Király Halott, ajsa luna, A Bence kalandjai, Brenka, Fiúk, hari_drama, Hegedűs Józsi, Hundred Sins, Hét Hat Club, KACAJ, kristoaf, LAIHO, MazsiMó-GipsyMó, Musspell, Nagy Emma Quintet, Nunki Bay Starship, O’SULLIVAN, OIEE, On The Low presents: Atka, Ekhoe, Filo, Palásti Máté, Pandóra Projekt, RED SWAMP, Selah Vie, Uljana Quartet

A showcase fesztivál a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre, koncertjei ingyenesen látogathatók, a Music Hungary Konferenciáról itt talál részleteket, illetve itt is

(Ez a szerkesztőségi anyag a Music Hungary Kft.-vel együttműködésben jött létre.)

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)