Megint Rick Astley-vel erősít a Paloznaki Jazzpiknik

DMARC20190803017
2022.12.05. 13:59
Nik West, a Dirty Loops és a már visszatérő fellépőnek számító Rick Astley is színpadra áll a 11. Paloznaki Jazzpikniken, amely 2023. augusztus 3. és 5. között várja a közönséget.

Év végéhez közeledve sorra érkeznek a fesztiválbejelentések, hétfő délelőtt a 11. Paloznaki Jazzpiknik headlinereit is leleplezték a szervezők. 

A háromnapos rendezvényt augusztus 3-án a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja. A gitáros olyan világsztárokkal dolgozott együtt karrierje során, mint Dave Stewart (Eurythmics) vagy Prince, akik elismerően nyilatkoztak a fiatal, extravagáns zenészről. Őt a már visszatérő legendának számító Rick Astley követi a nagyszínpadon, aki 2019-ben is fergeteges koncertet adott a jazzpikniken – olyannyira lehengerelte a nézőket, hogy állandó ráadást követelve alig akarták elengedni. Úgy tűnik, a közönség és a balatoni helyszín is bejött a 80-as évek popsztárjának, aki tehát 2023 augusztusában ismét fellép majd nálunk. 

A második nap húzóneve a washingtoni alapítású Thievery Corporation lesz. Bár ők rendszeres fellépők Magyarországon, eddig nem jártak még a pikniken. Húszéves zenei karrierjük során alkotott zenei világukban a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek. A péntek este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével folytatódik. 2011-ben három svéd fiatal zenész robbant be a zenei világba, amikor feltöltötték a YouTube-ra sajátos Lady Gaga-feldolgozásukat. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapuló sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít.

A záróestén ad koncertet az acid-jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. Az időről időre újjáalakuló Incognitóban fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az együttes nem veszített régi fényéből, erejéből.

A csapat 1979-ben alakult, de igazi áttörést az hozta számukra, amikor 1990-ben csatlakoztak  Gilles Peterson kiadójához, a Talkin' Loudhoz. Ennek révén lett az Incognito  a kilencvenes évek táncos-funkos acid-jazz hangzásának legfontosabb együttese. Fellépésük mindenképpen a fesztivál egyik legérdekesebb koncertjét ígéri.

Persze nemcsak a nagyszínpadon zajlik majd az élet a pikniken, hanem kisebb, meghitt fellépőtereken is számos ismert hazai és külföldi, illetve feltörekvő leendő jazzcsillag villantja majd meg tehetségét jövő augusztus elején Paloznakon.

(Borítókép:  Rick Astley angol énekes koncertet ad a 8. Paloznaki Jazzpikniken 2019. augusztus 3-án.  Fotó:  Mónus Márton / MTI)