A hattonnás szeretet lesz Manhattan újévi csodája

2022.12.28. 15:54
Minden évben más témából merítkezve készítik el a Times Square újévi gömbjét. Az idei látványosságot ismét kézzel készített kristályelemekkel díszítették, központi gondolata pedig a szeretet.

A szombati szilveszteri ceremóniára készülődve csaknem 200 új kristály háromszöggel szerelték fel a New York-i Times Square híres, Waterford-kristályokból álló újévi gömbjét. A 2023 beköszöntét ünneplő gömb témája ezúttal a szeretet ajándéka lesz – írja az MTI.

A gömb kristályelemeit – amelyekből összesen 2688 van – 1999 óta az ír Waterford nevű cégnél készítik kézzel. A kristálygömb tematikája minden évben más, mindig egy olyan aktuális érték, amelyet az egész világon nagy becsben tartanak, és amire épp nagy szükség van. Az utóbbi években ez a kedvesség, a harmónia és a jó szándék, 2021-ben a boldogság,

tavaly pedig a bölcsesség.

Az egymásba fonódó szívekkel megjelenített idei tematikáról szólva Tom Brennan, a Waterford kézművesmestere elmondta, hogy a pandémia két éve nagyon megviselte az embereket, de mint hozzátette:

átvészeltük, megerősödve jöttünk ki belőle, és szeretettel vesszük körbe magunkat

– ezért lett az újévi gömb témája a szeretet.

A Manhattan központjában zajló évzáró ünnepség fő attrakciója, amikor éjfélt üt az óra, és leereszkedik ez a hattonnás, csaknem négy méter átmérőjű gömb a magasból, majd temérdek konfetti hull az ünneplőkre. Száz évvel ezelőtt, a hagyomány kezdetekor a gömb még fából és vasból készült, és 100 darab 25 wattos izzóval szerelték fel.

A most használt, Waterford-kristállyal borított gömbben sok ezer fénydióda világít, és kaleidoszkóp módjára ezerféle színben pompázik. 

A Times Square-en általában tízezrek ünneplik az új év kezdetét, és nézik meg, ahogy éjfélkor leereszkedik a kristálygömb. Az elmúlt két évben a pandémia miatt csak korlátozott számú ünneplő lehetett jelen, idén viszont már minden korlátozást feloldottak.