Kinyílt egy repülőgép ajtaja a levegőben

DSZZS20120120112
2023.01.10. 14:02
Egy repülőgép ajtaja kinyílt a levegőben, a pánikba esett utasok attól féltek, hogy kirepülnek a gépből.

Az orosz járat pilótája kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani a jeges, mínusz 41 Celsius-fokos hidegben, mivel az Antonov AN–26-osból a nyomáskülönbség kiszívta a poggyászokat − írta meg a The Sun nevű brit bulvárlap.

A 25 utas sapkája lerepült a fejükről, miután a hátsó ajtó nem sokkal a felszállás után kinyílt a világ egyik leghidegebb régiójában. 

A felvételeken látható, hogy a szibériai Jakutföldön található Maganból az Oroszország csendes-óceáni partvidékén fekvő Magadanba tartó IrAero Antonov repülőgép ajtaja szélesre tárult. Hallható, amint a rémálomszerű esetet filmező férfi a mögötte lévő nyitott ajtóra káromkodik. 

A 112 hírügynökség egy másik videóján a rémült utasok a jéghideg, üvöltő szélben, a nyitott hátsó ajtóval láthatók.

Egy utas úgy nyilatkozott, hogy

Egy férfi, aki a gép hátsó részében ült, éppen akkor oldotta ki a biztonsági övét, és majdnem kirepült a gépből.

A rakomány és a poggyászok berakodására használt ajtó általában el van zárva a gép hátsó részében tartózkodó utasoktól.

Biztonságban voltak az utasok

Annak ellenére hogy a dráma alatt az utastérben nagy hideg volt, a fedélzeten tartózkodó összes utas biztonságban volt, mivel a pilóta gyors kényszerleszállást hajtott végre.

A 33 éves magadani Szergej Lidrik elmondta, hogy az ajtó kinyílásakor hallott „hangos pukkanástól” negyedóra telt el, amíg a gép leszállt ugyanazon a repülőtéren, ahonnan nemrég elindult.

Úgy tudni, hogy mivel a gép nemrég szállt fel, még minden utas be volt kötve, és kabátot viselt. Az eset miatt vizsgálat folyik.

Egy légi közlekedési szakértő a The Insidernek elmondta, hogy a kétmotoros, turbólégcsavaros repülőgépeket nem lenne szabad többé használni. Szerinte kevéssé meglepő, hogy az ajtó zárórendszere meghibásodott.

Az Antonov AN–26-os repülőgépeket 1970-ben kezdték használni a Szovjetunióban, gyártásuk 1986-ban szűnt meg. Magan nyolc mérföldre fekszik Jakutszktól, Jakutföld fővárosától, a világ leghidegebb városától.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)