Mindvégig rosszul tudtuk, A Wall Street farkasának egyik leghíresebb jelenete csupán fikció

2023.01.11. 16:02
Csupán kitaláció volt A Wall Street farkasának egyik ikonikus jelenete, amely szinte azonnal a rajongók eszébe jut, ha a filmről van szó – rántotta le a leplet a titokról a Leonardo DiCaprio alakította főhős, Jordan Belfort sikercégének egyik korábbi alkalmazottja.

A hollywoodi filmek nagy része csupán az erős fantáziával megáldott forgatókönyvírók és filmes szakemberek szüleménye, azonban a valós történetek alapján készült alkotások esetében is rengeteg olyan ikonikus jelenet van, amely csupán a képzelet szüleménye. 

Egy ilyen fikcióról rántotta le a leplet most, évekkel a film kasszasikerét követően a Leonardo DiCaprio nevével fémjelzett, 2013-ban bemutatott, A Wall Street farkasa című film kapcsán a történetszál egyik valós résztvevője, aki elmondta: az egyik ikonikus jelenet kitaláció, a film miatt vált híressé, a valóságban sosem történt meg. 

Az azóta jó útra tért, ma már motivációs előadóként tevékenykedő Jordan Belfort életének egy részét feldolgozó film egyik legismertebb momentuma, ahogy a Leonardo DiCaprio alakította főhős és filmbéli mentorát alakító Matthew McConaughey mellkasukat ütemesen ököllel veregetve, egy leginkább törzsi harci dallamra hajazó dalt hümmögve próbálják egymást motiválni, magukat pedig teljesen ráhangolni az előttük álló feladatokra.

A jelenet aztán kettejük találkozóját követően a cégnél, a többi alkalmazott jelenlétében is lezajlik – legalábbis a film szerint –, azonban a Stratton Oakmont korábbi munkatársa azt állítja, ilyen a valóságban sosem történt meg, és hiába a film egyik legikonikusabb jelenete, csupán fikció. 

A hümmögést és a mellkasveregetést soha senki nem csinálta. Ez egy egyszerű filmhúzás volt, ami nem történt meg, sosem láttam ilyet a cégnél senkitől

– vélekedett Dwayne Jackson, a cég korábbi alkalmazottja. 

Jackson még húszas évei elején dolgozott a brókercégnél egy rövid ideig, 1994 márciusától 1996 októberéig – tehát egészen a cég csődjét megelőző időszakig, amikor kiderült, hogy a vállalat egyszerűen becsapta a részvényeseket a haszon érdekében. 

A korábbi alkalmazott azt állította, hogy akkoriban nem sokat tudott arról, hogy mit árul, és milyen módszerekkel, azonban szerinte a film jól megragadta a Stratton Oakmontnál akkoriban uralkodó vállalati kultúrát és a munkát, amelyet az alkalmazottak beletettek a sikerbe. 

Jackson szerint DiCaprio remekül alakította Belfortot a filmben, pedig nem volt egyszerű dolga, hiszen korábbi főnökének stílusát utánozhatatlannak gondolta, annak ellenére hogy a mindennapokban kevésszer jelent meg munkahelyén. 

Meglepően közel áll a valósághoz

Ugyan a valós történéseket több, jócskán kiszínezett és felnagyított fikcióval dobták fel a film készítői, a korábbi alkalmazott szerint a látottak meglehetősen jól visszaadják és bemutatják azokat az eseményeket és azt az életérzést, amelyet akkoriban átéltek a cégnél – az alkotás pedig még az eseményeket jól ismerő Jacksonnak a várakozásait is felülmúlta. 

Egy igazán őrült helyen dolgoztam, a film pedig meglepően jól ábrázolta, és közel állt a valósághoz

– idézi a férfit a LADBible

Ahogy közel álltak azok a hatalmas pénzösszegek és fizetések is, amelyek a filmben hallhatók. Dwayne Jackson állítása szerint hatalmas bevétele volt a cégnek, amellyel az alkalmazottak is igencsak jól jártak. Az alkalmazott elmondása szerint legelső fizetése már 11 ezer dollár (mai árfolyamon négymillió forint) volt, amit azonban nem sokáig tartogatott, ugyanis ezer dollárért telefont vásárolt belőle. 

Állítása szerint nem csak ő költötte el hamar hatalmas fizetését, a cég magatartása ugyanis ez volt – a legtöbb alkalmazott nem vetette meg a luxust, annak ellenére sem, hogy többségüknek egy fillér megtakarítása sem volt. 

Nem tartott azonban sokáig a csoda Jackson életében sem, ugyanis a cég a hatóságok célkeresztjébe került, majd rövid időn belül beszüntette tevékenységét. 

Csak a tequila segített a forgatáson 

Ahogy korábban mi is megírtuk, A Wall Street farkasa című film forgatása kapcsán már több érdekes kulisszatitok is napvilágot látott, legutóbb a filmben a Jordan Belfort feleségét alakító Margot Robbie árult el részleteket. A színésznő állítása szerint ugyanis csak úgy volt képes eljátszani az egyik jelenetet, hogy előtte tömény alkoholhoz nyúlt.

Robbie egy pikáns jelenet előtt kereste elő a poharat, ugyanis úgy érezte, nem tudja legyőzni a jelenet miatti kínos érzését és izgalmát.

Nem fogok hazudni, megittam pár tequilát a jelenet előtt, mert ideges voltam – nagyon, nagyon ideges

– mondta. 

A színésznő a pikáns jelenetek és a szereplőbázis ellenére sem gondolta, hogy szereplése komolyan előrelendítheti karrierjét, ez azonban – mint azt mára már tudjuk – nem így lett. 

Akkoriban azt gondoltam: Senki sem fog észrevenni ebben a filmben. Valahogy nem számít, hogy mit csinálok ebben a filmben, mert mindenki Leóra fog figyelni

– emlékezett vissza a színésznő.

Amennyiben már elfelejtette az azóta ikonikussá vált film hangulatát, itt egy kis kedvcsináló az ismétléshez: