Egy hónapja keresi a rendőrség az újszülöttjével együtt eltűnt brit arisztokratát

Mark and Constance
2023.02.10. 14:01
Immár több mint egy hónapja tartja izgalomban a brit közvéleményt a csecsemőjével együtt eltűnő főnemes lány esete, aki nagyanyja révén még a királyi családhoz is kötődik. A történetet az is színesíti, hogy a gyerek apja korábban 20 évet töltött börtönben erőszakos és szexuális jellegű bűncselekmények miatt. A rendőrség nyomravezetői díjat is felajánlott, hogy mielőbb rátaláljanak az orvost eddig még nem látott újszülöttre.

Constance Marten szép reményekkel, szó szerint ezüstkanállal a szájában indult neki az életnek. A világ legfontosabb társasági magazinja, a brit Tatler anno az év babájának titulálta a most 35 éves arisztokratát, akinek nagyanyja Erzsébet anyakirálynénak volt a keresztlánya. Hiányt a család nem szenvedett semmiben – legalábbis az anyagiak terén. Otthonuk, az 5000 hektáron fekvő dorseti Crichel-birtok közel 50 milliárd forintot ér, emellett a család vagyona a 7 milliárd forintot is meghaladja.

A família több mint 300 éve él itt, 150 kisebb-nagyobb épületet húztak fel ezalatt a birtokra, így négy falu lakói is nekik fizetnek bérleti díjat. A festői, 18. századi kastély egyébként sokaknak ismerős lehet, lévén itt forgatták Jane Austen Emma című regényének filmes adaptációját Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

A család azonban épp a túlzott jólét miatt esett szét 1996-ban.

A családfő, az eltűnt lány édesapja, Napier Marten ugyanis idősebbik fia javára lemondott minden vagyonáról, hogy szabaduljon a naponta akár többször is a fejében hallott hangoktól, amelyek ezt a döntést sugallták. Ezután nincstelenként elhagyta a családját, és Ausztráliába költözött megtisztulni a materiális világtól a még mindig törzsi módon élő őslakosok közé. Az ilyen-olyan munkákból tengődő kékvérű végül hazaköltözött, ma egy kis házikóban húzza meg magát egykori fényűző otthona szomszédságában, és innen kéri videóüzenetben lányát, hogy vegye fel a kapcsolatot az őt kutató hatóságokkal.

Agymosott, fenyegetett vagy szerelmes?

Barátai és családja szerint Constance azután kezdett végképp elhidegülni tőlük, hogy 2016-ban megismerte a kétkezi munkásként dolgozó, 49 éves Mark Gordont, akinek hamar rájöttek sötét múltjára, így óva intették ettől a kapcsolattól. A brit állampolgárságú fiatalember családjával egy ideig ugyanis Floridában élt, ahol 20 éves börtönbüntetését is letöltötte, amelyet két szomszédja megtámadásáért kapott.

Egy kétgyerekes édesanyát tartott fogva órákig, bántalmazott szexuálisan, illetve kényszerített egy sövényvágóval nemi aktusra a szomszéd szobában alvó gyerekei meggyilkolásával fenyegetve őt. A börtön után a férfi visszatért az Egyesült Királyságba, azt azonban nem tudja senki, hogyan keresztezték egymás útját az akkor már önmagából jelentősen kifordult milliárdoslánnyal.

A rendőrség térfigyelő kamerák képei segítségével is keresi a párt
A rendőrség térfigyelő kamerák képei segítségével is keresi a párt
Fotó: Metropolitan Police

A mindig mosolygós, az életet élvező Constance ugyanis az egyetem utáni nigériai útja során egy helyi keresztény szektát vezető prédikátor, a többezres követője által istennek tartott T. B. Joshua tiszteletes befolyása alá került, és traumatizálva tért haza, hogy megkezdje munkáját az Al Jazeera tévécsatornánál. Hozzátartozói azt gyanítják, hogy ez az élmény és új párjának befolyásolása késztette arra, hogy telefonszámát is lecserélve minden kapcsolatot megszakítson a szüleivel, testvéreivel és barátaival.

Nincs magyarázat arra, miért menekülnek

Az üggyel szinte már napi szinten foglalkoznak a vezető brit médiumok, akár térképen követve az észleléseket Kelet-Londontól Liverpoolig. Ami ugye a közvélemény és a hatóságok aggodalmára okot ad, hogy a teljesen irracionálisan viselkedő pár négyhetes újszülöttjének az életét is kockáztatja a látszólag előre kitervelt eltűnési kísérlettel – hiszen jelentős készpénz van náluk, hogy a rendőrség ne tudja követni a mozgásukat.

A terhességről még a közvetlen hozzátartozók sem tudtak, a pár tavaly szeptemberben váltott nomád életre, amikor elkezdtek látszódni az állapotosság jelei, a gyermek így valószínűleg orvosi segítség nélkül jött világra, és azóta sem látta egészségügyi szakember. A téli időjárás kihűléssel fenyegeti, hiszen semmit nem lehet tudni arról, hogy a szülők milyen ideiglenes lakhatási körülményeket biztosítanak neki.

A kezdeti AirBnbzés után, a pénz fogyatkozásával valószínűleg azonban sátoroznak a mínuszokban, jelenleg talán Sussex hercegség keleti felében.

A rendőrség bármely nyomra vezető információért 4,3 millió forintnak megfelelő fontot ad, így be is futott hozzájuk 300 telefonhívás, amelyek azonban nem segítették a munkájukat. Egyelőre csak a térfigyelő kamerák felvételei alapján próbálnak a a család nyomára lelni, amelynek lerobbant és kiégett autóját egy közúton hagyva találták meg. Az eset furcsaságán túl a nagy sajtófigyelem annak is köszönhető, hogy a brit társadalom jelentős része követendő példaként tekint az uralkodócsaládra és a rangban utánuk következő arisztokráciára, így a körükben zajló botrányok mindig a közfigyelem középpontjában állnak a szigetországban.

A szerző luxusszakértő.

(Borítókép: Mark Gordon és Constance Marten körözési fotója. Fotó: Metropolitan Police)