A Netflix már visszakozik, megúszhatják a profilkalózok

GettyImages-1208077979
2023.02.11. 11:48
Hiába szóltak még napokkal ezelőtt is arról a hírek, hogy az utolsó filmjeiket nézhetik ingyen és bérmentve azok a Netflix-felhasználók, akik egy barátjuk vagy ismerősük előfizetésén keresztül használják a streamingplatformot, a Netflix most a legtöbb felhasználó számára igazi örömhírrel ált elő, miszerint a belengetett szigorú szabályok csak néhány dél-amerikai országra vonatkoznak majd.

Mint arról korábban már az Index is többször beszámolt, a streamingszolgáltató számára évek óta problémát jelent, hogy a szolgáltatást használók csak egy része rendelkezik érvényes előfizetéssel, mivel egy-egy profilt a felhasználónevet és jelszavakat megosztva többen is használnak – ennek megakadályozására pénzbüntetéssel sújtanák a profil tulajdonosát. 

Február elején aztán újabb hírek láttak napvilágot arról, hogy milyen büntetésre számíthatnak a fiókokkal kalózkodók. A Netflix akkor azt helyezte kilátásba, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben nem fog pótdíjat felszámolni a felhasználóknak, cserébe azonban az átállás után azonnal blokkolni fogja az olyan eszközöket, melyekről úgy ítéli meg, hogy azok nem az előfizetés elsődleges helyén találhatók.

A szabályozás sok hazai nem hivatalos Neflix-néző számára is elkeserítően hatott, azonban úgy tűnik, sokan félreértelmezték a szolgáltató bevezetni kívánt szabályozását, ezért a cég most közleményben próbálta tisztázni a helyzetet.

A Netflix ugyanis, úgy tűnik, meggondolta magát, és a szigorú szabályozásokat csak dél-amerikai országokban tervezi egyelőre bevezetni, a regulázás kapcsán fújt visszavonulót pedig azzal magyarázza a szolgáltató, hogy a szabályokat a többi nyelvre, így magyarra is tévesen fordították le, vették át 

– írja a PCWorld

Mindig is megkönnyítettük az együtt élők számára, hogy megosszák Netflix-fiókjukat olyan funkciókon keresztül, mint a különböző profilok. Noha ezek rendkívül népszerűek, zavart keltettek azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan osztható meg a Netflix. Napjainkban több mint 100 millió háztartás használ közös fiókot – ez azonban befolyásolja az új műsorokba és filmekbe való befektetési képességünket. Így az elmúlt év során különböző megközelítéseket vizsgáltunk a probléma megoldására Latin-Amerikában, és készen állunk arra, hogy ezeket a következő hónapokban szélesebb körben is bevezessük, mától kezdve Kanadában, Új-Zélandon, Portugáliában és Spanyolországban. Arra összpontosítunk, hogy a tagoknak nagyobb ellenőrzést biztosítsunk annak kapcsán, hogy ki férhet hozzá a fiókjukhoz

– áll a bejegyzésben, ami alapján a magyarországi felhasználók egyelőre fellélegezhetnek. 

A termékinnovációért felelős igazgató, Chengyi Long az alábbi pontokban foglalta össze a profilfelhasználással kapcsolatos legfrissebb új tudnivalókat:

  • A fiókokhoz hozzáadható lesz egy elsődleges tartózkodási hely, amelyen belül az adott háztartás minden lakója számára elérhető lesz a profil. 
  • A tagok mostantól egyszerűen kezelhetik, hogy ki férhet hozzá a fiókjukhoz.
  • A szolgáltatást használók mostantól egyszerűen átvihetik a profiljukat egy új fiókba, amiért fizetnek – megtartva személyre szabott ajánlásaikat, megtekintési előzményeiket.
  • Az előfizetők utazás közben a saját eszközeiken keresztül megkönnyítve férhetnek majd hozzá a Netflix-fiókjukhoz.
  • Lehetőség lesz ráfizetéssel egy háztartáson kívüli tagot is hozzáadni a Standard és a Premium előfizetési csomagokhoz.

(Borítókép: Phil Barker / Future Publishing / Getty Images)