Az Indul a bakterház egyik jelenetét azóta is bánja Koltai Róbert

MTI
2023.02.12. 05:59
Ha nem dől össze idő előtt a bakterház, akár nyolc perccel is hosszabb lehetett volna Mihályfy Sándor filmje, de a végeredményre így sem lehet panasz. Az Olvasztó Imre által alakított Regős Bendegúz figuráját saját magáról formázta meg Rideg Sándor, az író születésének 120. évfordulóján most kvízünkkel emlékezünk mindkettejükre.

Az Indul a bakterház pillanatok alatt a magyar néplélek részévé vált, egy olyan idézetgyűjteménnyé, amely bármely élethelyzetben kiapadhatatlan forrásként szolgál. Szó szerint életmentő lehet, ha valaki naprakész a filmből, Haumann Péter például kocsmai verekedést is megakadályozott azzal, hogy átlényegült a Patássá.

A 120 éve ezen a napon született Rideg Sándor regényét lehetetlen feladatnak tűnt filmre vinni, és mintha nem is nagyon bíztak volna abban, hogy ebből valami jó sülhet ki. Amikor 1980 novemberében végre képernyőre került a 66 perces tévéfilm, a második csatornán, az este tízes idősávban próbálták elrejteni. De nem sikerült, másnapra a fél ország dőlt a nevetéstől.

Mint minden legenda születésénél, ebben az esetben is véletlenek sorozata vezetett a tökéletes végeredményhez. Mihályfy Sándor az édesanyja unszolására vállalta el a rendezést, Koltai Róbert beugróként kapta meg egyik leghíresebb szerepét, a Bendegúzt alakító,  tragikus sorsú  Olvasztó Imre pedig a castingon seggberúgással bizonyította rátermettségét.

A magyar filmtörténet talán legtöbbet elemzett csatajelenete az epikus gombócháború, amelyben Koltai Róbert csaknem megvakult a fagyasztott kukoricagombóctól, a többiek pedig kis híján a bakterház romjai alatt maradtak. Koltai azóta is bánja, hogy a kiütéssel felérő találat után nem tudott szerepben maradni, és kitámolygott a bakterházból, amivel pedig akaratlanul is megadta a jelet a düledező díszlet lerombolására.

A bakterház ugyan idő előtt dőlt össze, de a romjain gránitszilárdságú kultfilm született. Kvízünkkel most tesztelheti, mennyire van képben Regős Bendegúz megpróbáltatásaiból – de akár profi bakterházszakértő, akár nem, abból nem lehet baj, ha újra megnézi a filmet, vagy elolvassa a könyvet.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Molnár Piroska és Olvasztó Imre az Indul a bakterház egyik jelenetében. Fotó: MTV Fotó: Sárközi Ágnes)