Tudja, ki aludta át a forradalmi ünneplést március 15-én?

Pilvax Pest Preiszler
2023.03.15. 06:00

A pesti Ellenzéki Kör már 1848. március 5-én aláírásgyűjtő mozgalmat indított Kossuth Lajos március 3-i javaslatának támogatására. Ez alapján követeltek közteherviselést, politikai jogegyenlőséget, népképviseletet és a független kormány megteremtését. Március 14-én este a Pilvaxban összegyűlt ifjak értesültek a bécsi forradalom híréről, ez indította el a lavinát. Másnap reggel Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula megfogalmazták kiáltványukat politikai röplap formájában, amit felolvastak a Pilvax fiataljainak és Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt.

Ezután indultak az egyetemekre, először az orvoskarra, majd a politechnikum diákjaihoz, végül a jogászokhoz mentek. Mindenhol felolvasták kiáltványukat és a Tizenkét pontot, majd a Nemzeti dal is elhangzott. Körülbelül 2000 ember vonult a Landerer- és Heckenast-nyomdához, ahol kinyomtatták a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot. A szabad sajtó első termékeit már délelőtt osztogatni kezdte Irinyi József. A tömeg közben csak nőtt, délutánra már mintegy tízezren voltak és a Nemzeti Múzeumhoz vonultak, ahonnan a pesti városi tanácshoz mentek. Ott forradalmi választmány alakult és a budai Helytartótanácshoz indultak, melynek tagjai a tömeg nyomására elfogadták a Tizenkét pontot. A cenzúrát eltörölték, Táncsics Mihályt kiengedték a börtönből. Este a Nemzeti Színházban a Bánk bán díszelőadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.

Szintén március 15-én a pozsonyi országgyűlés megszavazta a jobbágyfelszabadítást és a közteherviselést.

A forradalom eredményei az Áprilisi törvények, többek között a jogegyenlőség, a választójog, a független, felelős kormány, a népképviseleti országgyűlés, gyülekezési, sajtó- és szólásszabadság, a nemzetőrség felállítása és unió Erdéllyel.

Tesztelje velünk, mennyit tud történelmünk egyik legfontosabb eseményéről. 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: A Pilvax kávéház az 1840-es években. Fotó: Wikipédia)