Csempével támadt a börtönőrökre a rendőrgyilkos Fehér Norbert

K EPA20210414046
2023.04.03. 16:49
A vajdasági születésű, több gyilkosságért is elítélt férfi két évvel ezelőtt már hasonló módszerrel próbálta megsebezni a spanyol börtönőröket. Fehér Norbert most ismét egy darab csempével rontott a kísérőire, és arra is gondolt, hogy ütésálló mellényt barkácsoljon a rabruhája alá.

„Mindenkit ki fogok nyírni!” – ezzel fenyegetőzött Fehér Norbert, miután rátámadt az őt kísérő spanyol őrökre. A vajdasági férfi, akit öt gyilkosságért ítéltek el, egy darab csempét tört le a cellájában, majd megélezte és elrejtette, hogy fegyverként használhassa. Két évvel ezelőtt ugyanezzel próbálkozott, amikor egy bírósági videóhívás miatt vezették ki a cellájából. Akkor azt akarta elérni, hogy ne kerüljön át egy másik spanyol börtönbe.

Az Il Giornale d’Italia olasz lap információi szerint újságot is tömött a ruhája alá, hogy felfogja az esetleges ütéseket.

Terve azonban kútba esett, csak egy 7 centis vágást tudott ejteni az egyik börtönőr arcán.

A spanyol Hoy Aragón portálnak nyilatkozó őrök rendkívül agresszív emberként emlegették Fehér Norbertet. Egyikük úgy emlékszik, hogy a férfi cellájában egy disznócsontot is találtak, amelyet megélezett, de használni már nem tudta, mert a barkácsolás közben a kezét is megvágta, és ez lebuktatta.

Az olasz médiában csak „Igor, az orosz” ragadványnevén ismert, szerb állampolgárságú Fehért korábban egy bolognai bíróság ítélte el egy olasz dohányárus és egy önkéntes parkőr meggyilkolása miatt. Mindkét eset 2017 áprilisában történt, az előbbi a Bolognához közeli Budrióban, az utóbbi pedig a Ferrarához közeli Portomaggioréban.

A nemzetközi körözés alatt álló Fehér Norbertet 2017 decemberében vették őrizetbe a kelet-spanyolországi Cantavieja közelében, miután autójával balesetet szenvedett. A férfinál három lőfegyvert is találtak, amelyekkel a spanyol rendőrség feltételezése szerint az őrizetbe vételét megelőző napon, Teruel közelében megölt két rendőrt és egy gazdálkodót.

Őrizetbe vétele előtt több ezer kommandós üldözte a vajdasági férfit. Távollétében Olaszországban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, míg Spanyolországban 21 évet kapott.

(Borítókép: Fehér Norbert gyilkossági perének tárgyalásán a spanyolországi Teruelben 2021. április 14-én. Fotó: Antonio Garcia / EFE / EPA / MTI )