18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

VV Fanni-ügy: politikai szálat gyanít az ítélet mögött B. László

MG 3567
2023.05.10. 10:20
Szerda reggel másodfokon folytatódott VV Fanni meggyilkolásának ügye a Fővárosi Ítélőtáblán. B. Lászlót első fokon életfogytig tartó börtönre ítélték, feltételesen viszont 25 év múlva szabadulhatna.

Másodfokon is végéhez érhet Novozánszki Fanni halálának ügye a bíróságon. Szerda reggel tartotta első tárgyalását az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla. B. Lászlót első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, és még aznap őrizetbe is vették. A mai tárgyaláson az első ítéletét törvénytelennek nevezte:

Bántani se bántottam, nemhogy megöltem volna!

A gyilkossággal vádolt férfi hosszasan elemezte az elsőfokú ítéletet, és tételesen igyekezett azt megcáfolni. Több mint egy órás beszédében a tanúk vallomásait, a bizonyítékok tényét és a bíró megállapításait részletezte. Utóbbit többször is fikcióknak nevezte, állítása szerint több helyen is ellentmondásokba ütközik a vádirat és a tanúk állítása.

B. László a felmentését kérte a nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette alól. Ha mégse így döntene a bíróság, akkor az kérte, hogy maximum 4-5 év börtönbüntetésre ítéljék személyi szabadság korlátozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt. A bíró kérdésére elmondta, hogy kisgyermeke született, akit házi őrizete alatt is igyekezett támogatni és a jövőben is szeretné.

A férfi politikai megrendelésnek és félmunkának is nevezte a törvényszék munkáját.

B. László beszéde közben egy bv. őr figyelte minden mozdulatát. A vádlott testén rögzített öv és egy lánc segítségével alig tud akár csak egy métert is megtenni.

Állítása szerint az ügyben azért kellett, hogy nyomozzon az FBI is, mert egy hazai politikus nem engedte, hogy kiderüljön, mi is történt a sértettel.

Ennek az embernek érdekében áll, hogy ne derüljön ki, hogy hol van Novozánszki Fanni.

Az ügyésznő kérte a bíróságtól, hogy emeljék fel a feltételes szabadlábra-helyezés idejét, ami 25 év volt az első fokú ítéletben. „Ennyi év után sem tanúsított megbánást, és elvette a családtól azt a lehetőséget, hogy végső búcsút vegyenek szerettüktől.” Ebben egyetértett Novozánszki Fanni családjának képviselője, Lichy József is. Kiemelte, hogy súlyosbító körülmény, hogy a gyilkosságot férfi követte el nő ellen, ahogy az is súlyosbítja az ügyet, hogy a vádlott áthárítja a felelősséget. A jogi képviselő beszédében párhuzamot vont Fanni meggyilkolása és a darnózseli-ügy között.

B. László védőjének viszont a Kaiser Ede-ügy jutott az eszébe, maga a vádlott az utolsó szó jogán pedig ismételten azt bizonygatta, hogy nem bántalmazta Novozánszki Fannit. Mint mondta, sajnálja, hogy azt hitte, segít a nőn azzal, hogy „ismeretleneknek adja át”, ahelyett, hogy a mentőket hívta volna.

Másodfokú ítélet jövő héten várható az ügyben.  

A Fővárosi Főügyészség 2019 októberében emelt vádat egy akkor 35 éves, dunaújvárosi illetőségű férfival szemben minősített emberölés miatt. A Fővárosi Törvényszék 2022. július 13-án kihirdetett ítéletével B. Lászlót bűnösnek mondta ki nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, amelyért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, illetve 10 évre eltiltották a közügyektől. Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat.

Az ítélet szerint a vádlott 2017-ben anyagi nehézségekbe ütközött, ezért kereste a lehetőséget, hogy pénzhez jusson. A későbbi áldozat – a Való Világ egyik korábbi szériájából ismert és örömlányként jól kereső Novozánszki Fanni – ismerősén keresztül megtudta, hogy az a lakásán jelentősebb mennyiségű készpénzt tart, amit plasztikai műtétre tett félre.

B. László 2017. november 20-án a hirdetésekben szereplő telefonszámán kapcsolatba lépett a fiatal nővel, aki 18 óra 20 perc körül fogadta a lakásán. Ott a férfi erőszakkal próbálta megszerezni a nő pénzét, és a támadás következtében Novozánszki Fanni a helyszínen meghalt.

A vádlott a holttestet, valamint az áldozat kézitáskáját, illetve egy ruhákkal telerakott bőröndöt – ezzel a nő elutazásának látszatát keltve – a mélygarázsban lévő bérelt autójához vitte, és a hátsó ülésére tette a lány holttestét és a táskákat. Később a fővárosban egy elhagyatott helyen a holttestet áttette autója csomagtartójába, majd másnap reggel a szalkszentmártoni bányatavak közelében a Duna-partra hajtott, és a holttestet a folyóba dobta. VV Fanni holtteste azóta sem került elő.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve a határozat hatályon kívül helyezéséért jelentett be fellebbezéseket. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtotta a súlyosbításra irányuló fellebbezését fenntartó indítványát. B. László a másodfokú büntetőeljárás befejezését letartóztatásban várja.

(Borítókép: Németh Kata / Index)