Női cipőket árult, Hollywood kemény fiúja lett

GettyImages-1352812843
2023.05.13. 05:55
Olyan filmekben szerepelt, mint a Taxisofőr, a Bugsy, a Kutyaszorítóban, vagy a Ponyvaregény, mégsem hódította el egyszer sem a hőn áhított Oscar-díjat – ennek ellenére is Hollywood egyik legkeményebb gengszterfigurájaként tartják számon a ma születésnapját ünneplő Harvey Keitelt. És hogy miért érdemes meghajolni a színész pályája előtt? Mai kvízünkből ezt is kiderítheti!

A nevét talán nem ismerik annyian, mint jó barátjáét, Robert De Niróét, az arcáról azonban a legtöbb filmrajongó számára azonnal beugrik, ki is az a Harvey Keitel – a filmvásznon legtöbbször keményfiút alakító színész ma ünnepli 84. születésnapját.

De mit lehet tudni a Bugsy, a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, vagy éppen Az ír című sikerfilmek, szúrós tekintetű kiválóságáról? 

Keitel 1939. május 13-án látta meg a napvilágot Brooklynban, édesapja kalapkészítőként, míg édesanyja egy gyorsétteremben dolgozott, így számára sem vezetett egyenes út a filmvászonra. Csupán 16 éves volt, amikor csatlakozott a haditengerészethez, majd leszerelése után több alkalmi munkából – többek között női cipők árusításából – tartotta el magát.

A színpad és a színészet csupán évekkel később jelent meg az életében, beiratkozott az Actor's Studióba, majd 1965-ben jelentkezett egy újsághirdetésre, amelyben egy New York-i filmrendező keresett szereplőket a Ki kopog az ajtómon? című produkcióhoz. Ez a rendező, mint kiderült, nem volt más, mint Martin Scorsese, így kettejük hosszú távú együttműködése és barátsága ekkor kezdődött el – a kapcsolatuknak köszönhetően pedig hamarosan Robert De Niróval is barátok lettek. 

Ugyan a főszerepeket ki nem állhatja, mégis olyan filmekben vállalt jelentős szerepet mint a Taxisofőr, a Bugsy, a Kutyaszorítóban, vagy a Ponyvaregény, emellett pedig több kisebb produkcióban is próbára tette színészi kvalitásait. Oscar-díjat ugyan sosem nyert – 1992-ben az akadémia díjának jelöléséig jutott –, mégis a gengszeterfilmek egyik legjelentősebb alakjának tartják Al Pacino, Robert De Niro és Joe Pesci mellett. 

És hogy milyen izgalmakkal van még tűzdelve Keitel élete? Mai kvízünkből kiderítheti! 

(Borítókép: Harvey Keitel 2021. november 11-én. Fotó: Axelle/Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images)