Ügyvédje szerint szabadulhat Galambos Lajos

BP-nek-2020-6
2023.06.05. 19:31
Galambos Lajos ügyvédje, Csontos Zsolt szerint ügyfele otthon töltheti le büntetését egészségügyi állapota miatt. Mint elmondta, már benyújtották az otthonápolási őrizetre a kérelmet. A trombitaművész jogi képviselője szerint mindenki beláthatja, hogy nem szolgál büntetési célt, ha valaki folyamatosan a börtön betegszobájában van.

Május elején mentővel vitték Galambos Lajost a baracskai börtönből a berettyóújfalui központi kórházba. Bár a vizsgálatok után egyelőre visszakerült Baracskára, ügyvédje elmondása szerint nincs abban az állapotban, hogy a büntetését meg tudja kezdeni, így nagy valószínűséggel megszakítják azt.

Galambos Lajos számára új lehetőség nyílt meg arra, hogy hazatérhessen a börtönből, és otthonában tölthesse le a büntetése hátralévő idejét – mondta el ügyvédje Sebestyén Balázsék rádióműsorában, amelyet az RTL szemlézett.

Mint arról már az Index is írt, a trombitaművész egyre rosszabb állapotban van a börtönben. Már csak folyékony táplálékot tud fogyasztani, és ez a hangulatára is hatással van: sokszor teljesen magába fordul, csupán egy-egy szóval kommunikál a környezetével.

Benyújtottam az otthonápolási őrizetre a kérelmet. Ez egyébként egy viszonylag új jogintézmény, és várjuk, hogy a büntetés-végrehajtás ezzel kapcsolatban elkészítse a saját álláspontját. A BV orvosának kell megállapítania, hogy a fogvatartott megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, és fontos, hogy legyen egy olyan személy, aki írásban vállalja, hogy gondozza a beteget, ha kikerül. Ügyfelem esetében álláspontunk szerint a feltételek maradéktalanul teljesülnek

– mondta el Galambos Lajos ügyvédje, Csontos Zsolt.

Súlyos betegséggel küzd Galambos Lajos

Ahogy már ismert, a zenészt még 2022 decemberében ítélték el másodfokon három év hat hónap börtönbüntetésre áramlopásért. A BV február 15-én várta volna a kijelölt kecskeméti intézetnél, ám a zenész nem jelent meg. 

Súlyos betegség alakult ki nála, és állapota nem javult az utóbbi időben. Védője korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a folyamatos stressz nemcsak a lelkét, de az egészségét is megviselte Galambos Lajosnak, aki április 26-án nem várt módon, mentőautóval érkezett a baracskai Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

Ezt követőenáprilis 28-án már át is esett az egészségügyi vizsgálatokon, amire azért is volt szükség, mert a február 15-i bevonulását az egészségügyi állapota miatt halasztotta el.

(Borítókép: Galambos Lajos. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)  • Tippek
  • Lakáshitel