Kinek köszönhetjük a vakációt, és hol a legrövidebb a nyári szünet?

GettyImages-72354526
2023.06.16. 06:15
Mi lesz a gyerekkel? Hova menjünk nyaralni? Milyen tábort tudunk kifizetni? Megannyi égető kérdés, amit a nyári szünet vet fel, amely nagy boldogság a kiskorúaknak, de hihetetlen stresszfaktor a szülőknek. Június 16-tól szabadságra mennek a gyerekek, ennek alkalmából egy kvízzel készültünk a már előre fáradt szülőknek.

Végre véget ér az iskola a gyerekek nagy örömére – és a szülők nagy aggodalmára. Hiszen mostantól törhetjük a fejünket, hova is tegyük a gyerekeket. Ki volt az a kedves ember, aki kitalálta, hogy a gyerekek pihenjenek nyáron, és a felnőttekre miért nem gondolt? Nem áldjuk a nevét, ha már 170 centiméter felett vagyunk, alatta annál inkább. 

Nyári szünet szinte a világ minden országában létezik, csak a hossza különbözik. Van, ahol csak három hét, máshol három hónap is lehet. A tanév és a szünetek hossza azért variálódhat Európában, mert az EU-tagállamok maguk dönthetnek a vakáció kezdetéről és végéről.

A nálunk 2,5 hónapos tanítási szünet Charlie Chaplin szerint „a legjobb esetben is csak üres időtöltés”, de a pszichológusok szerint a fejlődő gyermeki agynak nagy szüksége van a semmittevésre, az unatkozásra, mert ilyenkor töltődnek be a kreatív energiák. Az oktatási szakértők szerint viszont a hosszú nyári vakáció nagyon nem tesz jót a tudás építésének: egy vizsgálatban 7 és 15 év közötti diákokat tanulmányoztak és kiderült, a gyerekek a tananyag negyedét elfelejtik szeptemberre.

Most viszont, a tanév utolsó napján még egy kvíz-röpdolgozattal tesztelheti, mennyit tud a vakációról.

(Borítókép: William Thomas Cain / Getty Images)