Egy villanykörte kicseréléséért állítólag 43 millió forintot fizet egy cég

2023.06.17. 18:09
Ha nem árulnának el részleteket, a legtöbben talán akkor is kérdés nélkül feladnák a jelenlegi állásukat egy olyan lehetőségért cserébe, amely azt hirdeti, hogy 43 millió forintos összegért mindössze egy villanykörtét kell kicserélnie a munkavállalónak. A felvillanyozó állást persze – ahogy azt az összegből sejthetjük – nem egyszerű elvégezni, de hol lehet a bökkenő?

Lehet, hogy nem jár rosszul, de igencsak meglepődhet, aki nem olvassa el az apró betűs részt, és a pontos munkakörülményeket nem ismerve jelentkezik, majd vállal el egy állást – ez pedig hatványozottan igaz lehet arra, aki egy elsőre bárki által könnyedén elvégezhető feladatért cserébe milliókkal kecsegtető álláshirdetésnek dől be. Hiszen ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az jó eséllyel nem is teljesen igaz. Vagy szép.

Mégis, ha egyetlen kis, pitiánernek tűnő feladatról van szó, amiért több tíz millió forintnak megfelelő összeget ajánlanak fel, kevesen gondolnak abba bele, hogy van olyan bökkenő, ami miatt ezt a munkát mégsem vállalják el. 

Most egy cég által kínált állás elvállalásával

130 ezer dolláros (43,4 millió forintos) fizetésért cserébe mindössze egy villanykörtét kell kicserélnie a munkavállalónak. 

Ezt hallva természetesen a legtöbben jelenlegi munkahelyüket hátrahagyva azonnal kapnának a lehetőségen, azonban – ahogyan azt sejteni lehet – némi csavarra azért lehet számítani. Épp ezért mindenképp érdemes a felmondás benyújtása előtt bővebben is tájékozódni a szóban forgó pozícióról, amelynek esetén a feladat csak nyomokban hasonlít az otthon, mackóalsóban végzett hasonló folyamatra – a munkavállaló ugyanis

különböző adótornyok tetején található izzók cseréjével válhat csak milliomossá. 

Legalábbis ezt állítja a Science8888 által megosztott TikTok-videó, amely szerint 130 ezer dollárt lehet keresni ezzel a tevékenységgel. A felvétel a videó szerint állandó, hiszen a tetemes fizetés ellenére folyamatos a hiány az ilyen pályát választó emberekből.

@science8888 Replacing one light bulb can earns 130000dollars #usa #science #tiktok ♬ original sound - Feelnick

Komoly kritériumoknak kell megfelelnie a villanykörte-cserélőknek

Ahogyan a villanykörte sem hétköznapi, úgy annak cseréjét sem képes mindenki elvégezni, ugyanis a 600 méteres magasságban történő munka elvégzéséhez először fel is kell jutni a tornyok tetejére, ami a legtöbb esetben komoly mászási tapasztalatot követel. 

Az ilyen típusú tornyok különböznek a hagyományos adótornyoktól. Kinézetüket tekintve fémkonzolokból épülnek fel, és minél magasabb a torony, annál vékonyabbak általában ezek a konzolok, ráadásul semmilyen védőintézkedések nincsenek a mászók megsegítésére, mindössze kötéllel tudják magukat rögzíteni

– ecseteli a videó. 

Ezek ellenére jelentkezne az állásra? A munka nehézségéből adódóan több kritériumnak is meg kell felelnie a jelentkezőknek, így aki már a panellakás erkélyén is tériszonyos, jobban teszi, ha máshogy próbál meggazdagodni. 

Az első követelmény meglehetősen nyilvánvaló, a jelentkező nem félhet a magasságtól, ezért ha valaki az a fajta ember, aki felajánlja a kabátok és táskák kézbevételét, amíg a társai vidámparkban egy magasabb játékon élvezkednek, ez a munka biztos, hogy nem neki való.

Az ideális munkavállalónak emellett fizikailag is fittnek kell lennie, mert a TikTok-videó szerint

körülbelül három órába telik felmászni a földről a 600 méteres torony tetejére, az oda-vissza út így bő hat órát vesz igénybe.

A jelentkezőnek a magasság mellett ráadásul a rossz időjárási viszonyokkal is meg kell küzdenie, a szél pedig ilyen magasságban már nem csak egy kellemes szellő.

A legnagyobb szélsebesség a torony tetején elérheti a 100 kilométer/órás sebességet is, így ha valaki nem tudja magát biztosan tartani vagy rögzíteni, egyszerűen leesik

–  magyarázza a videó.

Ennél csak kevesebbért cserélnek máshol izzót

Ugyan nem lehet pontosan tudni, hogy a felhasználó melyik cég által kínált bérezés alapján írta videójához a 43 milliónak megfelelő összeget, hiszen ekkora összeg még ebben a szakmában is kirívónak számít, ennek ellenére a többi cég által magasban alkalmazott munkás is meglehetősen komoly összegeket tehet zsebre. 

A tartalomgyártó állításait egyébként már csak azért is érdemes fenntartásokkal kezelni, mert egy másik, ilyen témájú videójában már 150 ezer dolláros (51 millió forintos) fizetésről beszél. Ráadásul mindezt kiegészítette azzal, hogy a munkát elvállaló személynek mindössze két napot kell dolgoznia egy évben, aminek köszönhetően 300 ezer dollárral (102 millió forinttal) lesz gazdagabb az adott esztendőben.

@science8888 Two days of work can earn $300000 #usa #tiktok ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Bármennyi is legyen azonban pontosan a fizetés, az tagadhatatlan, hogy minden bizonnyal lenyűgöző mennyiségű pénz jár a veszélyes munkáért cserébe, a kérdés már csak az, hogy ki az, aki tényleg hajlandó és képes felmászni 600 méteres magasságba ezért...

Ön elvállalná 43 millióért cserébe az izzócserélő munkát?