Öt évtizeddel halála után azonosítottak egy megfojtott, folyóba dobott nőt

2023.07.07. 10:30
Mindenki csak „Nation River Lady”-ként ismerte eddig, közel fél évszázaddal az eltűnése után azonosították az 1975-ben megfojtott, majd az ontariói Nation Riverbe dobott nőt. Ha pedig egy szekér beindult, bizony nem áll meg, így az áldozat azonosítása mellett 47 éves nyomozást lezárva az elkövetőt is sikerült elfogniuk a rendőröknek.

Napjainkban a modern technológiának köszönhetően egyre gyakrabban hallani olyan történetekről, amikor egy bűntény tettesét vagy éppen áldozatait a történtek után csak több évtizeddel sikerült azonosítani, azonban még ezek közül is kitűnik az, amikor valaki esetében az azonosítás közel fél évszázad eltelte után történik csak meg. 

Ez történt most Kanadában is, ahol a hatóságok sikeresen azonosították a „Nation River Lady” néven ismert nőt, majdnem öt évtizeddel azután, hogy eltűnt, és holtan találták egy folyóban Ontarióban. 

A vizsgálatok szerint az illető nem más, mint Jewell „Lalla” Langford, leánykori nevén Parchman, aki még 1975 áprilisában utazott Montrealba, ám onnan már nem tért haza, ezért családja bejelentette eltűnését. 

A rendőrség kiemelte, az akkor 48 éves Langford becenevét, a Nation River Ladyt a kelet-ontariói Nation River után kapta, ahol 1975. május 3-án megtalálták a holttestét.

A rendőrség kiadott közleménye szerint 2022 márciusában, miután sikerült azonosítani, földi maradványait hazaszállították az Egyesült Államokba, majd megemlékezést és temetést is tartottak a számára – írja a CNN

A DNA Doe Project nevű nonprofit szervezet – amely segítette az ügyben a rendőrséget – vizsgálata szerint

Langfordot egy lapos, műanyag borítású televíziókábellel fojtották meg, kezét és a bokáját férfinyakkendővel kötötték össze, az arcát pedig konyharuhával tekerték be.

A törvényszéki grafikusok 2017-ben készített képei és háromdimenziós arcalkotása még nem tudott segíteni Langford vagy bármely lehetséges gyanúsított azonosításában, a nyomozó hatóságok 2019 végén azonban áttörést értek el, amikor is a torontói Törvényszéki Tudományok Központja megszerezte Langford új DNS-profilját, amely megegyezett két korábban gyűjtött mintával.

A lehetséges elkövetőt is 47 évnyi nyomozás után fogták el 

Ahogyan az áldozatot, úgy az elkövetőt is csak közel fél évszázados nyomozás után sikerült azonosítani és elfogni, a rendőrség tavaly, 47 év után tartóztatott le egy gyanúsítottat a floridai Hollywoodban. A 81 éves Rodney Nicholst Langford meggyilkolásával vádolták meg tavaly év végén az ontariói bíróságon. 

A tudomány fejlődésének és az összes érintett nyomozó kollektív elkötelezettségének köszönhetően megnyugvást adhatunk ennek az eltűnt személynek a családjainak és barátainak. Elégedettek lehetünk ennek a nyomozásnak az eredményével és azzal, hogy vissza tudtuk adni Jewell Langford maradványait szeretteinek

– mondta Daniel Nadeau nyomozó-felügyelő, az OPP Bűnügyi Nyomozó Osztályának munkatársa, aki hozzátette, úgy tudják, az elkövető és az áldozat korábbról ismerték egymást, ám kapcsolatuk mivoltát nem részletezték.