Kitiltották Kínából Noel Gallaghert

2023.07.26. 12:07
Az Oasis zenekar egykori gitárosa egy levélben értesült arról, hogy nem várják tárt karokkal őt Kínában, mivel korábban egy olyan koncerten vállalt szerepet, amelyen Tibet függetlenedése kapcsán szólaltak fel.

Noel Gallagher gitárosként 2009-ig az Oasis nevű együttes oszlopos tagja volt, a dalaik nagy részét ő szerezte – ám testvérével, Liam Gallagherrel való összetűzésének következtében elhagyta a bandát, és azóta saját karrierbe kezdett.

A zenész nemrég egy interjúban számolt be arról, hogy amíg a zenekarhoz tartozott, egy New York-i koncertet követően váratlan meglepetés érte. Ahogy elmondta, a Be Here Now turnéjuk részeként 1997-ben egymaga – mivel senki más nem akarta vállalni az együttesből – színpadra lépett egy eseményen, amelyen Tibet függetlenedése miatt szólaltak fel az előadók. 

Állítása szerint a koncertet követően egy levelet kapott a kínai kormánytól, amiben arról tájékoztatták, hogy a rendezvényen való szereplése miatt már nem léphet be az országba – azaz amiatt, mert kiállt a tibeti nép mellett.

Kaptam egy levelet a belügyminisztertől, miszerint »ön a nép ellensége«, vagy valami ehhez hasonló. A banda többi tagját pedig tárt karokkal várták 

– magyarázta. 

Gallagher megjegyezte, épp szabadnapos volt, amikor felkérés érkezett az eseményen való megjelenés kapcsán, ám a bandatagok közül senki nem akarta elvállalni, ezért ő úgy döntött, belevág. 

Kimentem a színpadra 50 ezer ember elé, és ahogy haladtam, azon gondolkodtam: »Miért vállaltam el ezt? Még csak nem is én vagyok a rohadt énekes«

– jegyezte meg, hozzátéve, a kínai kormány radikális lépését azért is érezte szükségtelennek, mivel amúgy sem érdekelte túlzottan a Föld azon térsége.

A zenész kiemelte, az országból való kitiltásáról akkor bizonyosodott meg, amikor az Oasist évekkel később meghívták Kínába fellépni, majd néhány hónapra rá megtagadták az államba való belépését.