Rekordáron kelt el Tupac gyűrűje

2023.07.26. 17:53
Egy New York-i aukción került kalapács alá a raplegenda, Tupac Shakur gyűrűje, aki ezt az ékszert viselte napokkal azelőtt, hogy egy lövés miatt vesztette életét.

Árverésre bocsátották minden idők egyik legnépszerűbb rapperének, Tupac Shakurnak a gyűrűjét, amelyet 1996. szeptember 4-én is viselt az MTV Video Music Awardson, ez volt az utolsó nyilvános szereplése. Kilenc nappal később ugyanis agyonlőtte egy ismeretlen támadó Las Vegasban. 

Keresztanyja, Yaasmyn Fula azonban úgy döntött, a hiphopműfaj 50. évfordulójának alkalmából aukcióra küldi a Shakur által tervezett és hordott darabot. A Sotheby's aukciósház 200 és 300 ezer dollár közötti összegre becsülte az eladási árat, azonban az ékszer ennél jóval többért, 1 millió dollárért, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 346 millió forintért kelt el. 

A rapper hónapokon át tervezte az ékszert, miután kiszabadult a börtönből, ahol szexuális visszaélés vádjával ülte le büntetését. Úgy tudni, a gyűrű megtervezésekor Shakurra hatással volt a 16. századi olasz filozófus, Niccolo Machiavelli A herceg című politikai kiáltványa, amit még a rácsok mögött olvasott, illetve Európa középkori királyainak koronáiról mintázta azt. 

A gyűrűbe az van gravírozva, hogy Pac & Dada 1996, ami az akkori barátnőjére, Kidada Jonesra utal.

Nagy hatással volt a zenére

Tupac Shakur a hiphop műfajának legbefolyásosabb művészei közé tartozott az 1990-es években. A harlemi születésű rappert 25 éves korában lőtték le Las Vegasban. A társadalmi egyenlőtlenségekről, a feketék küzdelmeiről rappelt, több dokumentumfilmben és mozifilmben is szerepelt. Halála még tovább növelte népszerűségét. 

Tupac – művésznevén 2Pac – rendkívül nagy hatást gyakorolt az amerikai kultúrára, ő volt az, aki a rap műfaját komplex művészeti formává tette. Világszerte több mint 75 millió lemezét adták el, 2002-ben beiktatták a Hiphop Hírességek Csarnokába, 2017-ben pedig – a szabályok szerint az első lehetséges alkalommal – bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is.

Anyja Tupac halála után alapítványt hozott létre, amely tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő gyerekeknek nyújt támogatást. Az életéről 2003-ban készült Tupac: Resurrection című dokumentumfilmet Oscar-díjra jelölték, 2006-ban jelent meg Tupac Shakur Legacy címmel interaktív életrajza, 2017-ben pedig tévésorozat próbálta tisztázni halála körülményeit.