Kiakadt Japán a Barbenheimer-lázra Hirosima és Nagaszaki miatt

2023.08.01. 11:01
Az amerikai filmgyártó cég bocsánatot kért, miután több mém is napvilágot látott a Barbie és az Oppenheimer film összeboronálásából. A Barbenheimer jelenség több, Japánra sértő mém megszületését generálta, amit sértőnek vélt a távol-keleti ország.

A Barbie és az Oppenheimer ugyanazon a hétvégén jelent meg az Egyesült Államokban, ami kiváltotta a Barbenheimer-jelenséget. A Barbie a tervek szerint augusztus 11-én kerül a japán mozikba.

A debütálást megelőzően azonban a #NoBarbenheimer hashtag vált trendivé a világ harmadik legnagyobb filmes piacán az Egyesült Államok és Kína után – írja a BBC News.

A japán közösségi média felhasználóit feldühítő mémképek között szerepel egy olyan is, amelyen az atombomba atyjaként ismert Robert Oppenheimert alakító Cillian Murphy látható, amint Margot Robbie-t viszi a vállán egy égő városon át. A Barbie-film hivatalos fiókja válaszolt:

Ez egy emlékezetes nyár lesz.

A Warner Bros. Japan saját Barbie-filmes fiókján közzétett közleményében a cég azt írta, rendkívül sajnálatosnak tartja, ahogy a Barbie című film amerikai hivatalos fiókja a Barbenheimer-rajongók közösségi médiás bejegyzéseire reagált.

Hirosima, a feltépett seb

A hirosimai tragédiát idézték fel többen is az érintettek közül, akik a legsértettebbek voltak a jelenséget övező rajongást illetően.

A feljegyzett halálos áldozatok száma csupán becslés ugyan, de úgy vélik, Hirosima 350 ezer lakosából körülbelül 140 ezren haltak meg az 1945. augusztus 6-i robbanásban. Legalább 74 ezer ember halt meg, amikor három nappal később Nagaszakit bombázták.

A bombák által kibocsátott sugárzás miatt az azt követő években több ezer ember halt meg sugárbetegségben.

Egy közösségimédia-felhasználó a következőket írta:

A nagyapám Hirosimában volt néhány nappal az atombomba ledobása előtt. Azok között, akik meghaltak a gombafelhő alatt, sok gyerek volt, akik abban a korban voltak, amikor még Barbie babákkal játszottak.

A mémekre már válasz-Twitter-bejegyzések is születtek a Japán közönség által. Úgy vélik, nem érző emberi lény, aki ilyesmivel viccel.