Kiakadtak Indiában az Oppenheimer egyik jelenete miatt

2023.07.25. 15:33
Christopher Nolan legújabb kasszasikere, az Oppenheimer vitát váltott ki a hindu jobboldal körében Indiában, követelték a szexjelenet eltávolítását, amelyben a címszereplő a hindu vallás szentírásának egy híres sorát mondja ki.

A film az atombomba történetét meséli el Robert Oppenheimer, az atombomba megalkotójának szemszögéből. A kérdéses jelenetben a főszerepet játszó Cillian Murphy kerül intim helyzetbe szeretőjével, a Jean Tatlockot alakító Florence Pugh-val – írja a CNN.

Pugh az aktus közben megáll, és felkapja a hinduizmus egyik szentírásának, a Bhagavad-gítának egy példányát, és megkéri Murphyt, olvasson fel belőle.

Most én lettem a Halál, a világok pusztítója 

– mondja Oppenheimer karaktere, miközben folytatják a szeretkezést.

A jelenet felháborodást keltett egyes jobboldali csoportok körében, az indiai hindu-nacionalista Bharatiya Janata Párt (BJP) egyik politikusa „a hinduizmus elleni nyugtalanító támadásnak” nevezte a filmet, és azzal vádolta, hogy az, „a hinduellenes erők nagyobb összeesküvésének része”.

Szombati nyilatkozatában India információs biztosa, Uday Mahurkar azt mondta, 

a jelenet közvetlen támadás az egymilliárd toleráns hindu vallási meggyőződése ellen.

J. Robert Oppenheimer, akit az atombomba „atyjaként" ismerünk, nagy érdeklődéssel fordult a hinduizmus és annak tanításai felé. Poliglott és polihisztor volt, több nyelven tanult, többek között szanszkritül.

Mindenhol kasszasiker, India kivétel

Ahogy arról korábban is írtunk, az Oppenheimer hatalmas sikernek örvendhetett már a nyitóhétvégén. A színészek között pedig egy magyar színész is feltűnik Haumann Máté személyében. 

Azonban indiai filmfelügyelet tetszését egyáltalán nem nyerte el. U/A besorolással látták el az atombombás mozit, ami a mérsékelten felnőtt témákat tartalmazó filmek számára van fenntartva, és 12 év alatti gyerekek szülői felügyelettel megnézhetik.

A filmet egyelőre az ország egyetlen államában és szövetségi területén sem tiltották be.