A Walt Disney lépése kiverheti a biztosítékot Hollywoodban

2023.08.09. 05:50
A Walt Disney munkacsoportot hozott létre a mesterséges intelligencia tanulmányozására és alkalmazására, annak ellenére, hogy a hollywoodi írók és színészek pont azért küzdenek, hogy korlátozzák a filmiparban a technológia túlzott használatát.

Az év elején, még a hollywoodi írósztrájk előtt létrehozott csoport célja, hogy házon belül fejlesszen ki AI-alkalmazásokat, valamint partnerséget alakítson ki startupokkal – mondták el az ügyre rálátással bíró források a Reutersnek.

Az ügy komolyságát bizonyítja, hogy a Walt Disney 11 olyan pozíciót hirdetett meg az álláskeresőknek, amelyek összefüggésben állnak a mesterséges intelligencia használatával.

A pozíciók gyakorlatilag a vállalat minden szegletét érintik. A Walt Disney szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

Az egyik névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy a Disney, és az ahhoz hasonló gigacégek a mesterséges intelligenciában látják a megoldást, amely segíthet kordában tartani a film- és televíziós gyártás egyre növekvő költségeit, amelyek akár 300 millió dollárra is duzzadhatnak a nagy költségvetésű, sztárokat felvonultató látványos tömegfilmek esetén.

Az ilyen költségvetés megköveteli a hatalmas bevételeket, máskülönben a nullszaldó is csak álom marad. A költségmegtakarítás idővel realizálódna, mondta a forrás.

A vidámparkokkal (Disneyland) foglalkozó üzletág esetében a mesterséges intelligencia az ügyfélszolgálatot rázhatná gatyába, vagy újszerű interakciókat hozhatna létre – mondta egy másik forrás.

Egyre nagyobb a feszültség Hollywoodban

A mesterséges intelligencia miatt puskaporossá vált a levegő Hollywoodban, mivel az írók és színészek a munkahelyeket fenyegető egzisztenciális veszélyként tekintenek rá.

Ahogy beszámoltunk róla, már több mint 160 ezer színész, kaszkadőr és más szórakoztatóipari alkalmazott jelezte, hogy tiltakozik a mesterséges intelligencia filmiparon belüli túlzott elterjedése ellen, valamint a filmszínészek díjazásával kapcsolatban. A jobb munkakörülmények mellett követelik, hogy a streamingszolgáltatók egyezzenek bele a nyereség igazságosabb elosztásába. 

A színészek attól is tartanak, hogy a hollywoodi stúdiók engedély nélkül akarják felhasználni digitális képmásaikat. A sztrájk miatt már sok forgatás leállt, és több mint 20 ezer magyar filmes került nehéz helyzetbe.