Komoly problémákkal nézhet szembe Tóth Gabi és Krausz Gábor

2023.08.17. 09:21
Tóth Gabi és Krausz Gábor válása után is maradnak egyelőre még tisztázatlan kérdések: kislányuk elhelyezése és felügyelete, illetve a vagyonmegosztás. Krasznai Dóra jogász szerint ez a két kérdés szokta a legnagyobb fejtörést okozni a válófélben lévő pároknál.

Múlt hét szerdán derült ki, hogy Tóth Gabi és Krausz Gábor úgy döntöttek, elválnak. A konkrét okokat nem közölték, azonban – mint az lenni szokott – a pletykák már terjedni kezdtek. Közösségi oldalaikon mindketten azt írták, gyermeküket továbbra is közösen nevelik – ennél több információt nem osztottak meg a nyilvánossággal, így rengeteg kérdőjel maradt a témával kapcsolatban, hisz mindenki úgy látta, örömük felhőtlen, szerelmük mély.

Mi sem bizonyítja jobban ezt a feltételezést, mint hogy a pár nemrég elhatározta, hogy kislányukkal a főváros zaját hátrahagyva, vidéken kezdenek új életet. A házaspár Budapest vonzáskörzetében talált rá álmai otthonára, viszont a csúszó felújítási munkálatok miatt még nem készült el teljesen a családi fészek.

Gyermekük elhelyezése és a vagyonmegosztás

Maradtak azonban tisztázatlan kérdések arról, hogyan egyeznek meg kislányuk elhelyezéséről, felügyeletéről, illetve a jelentős hitel felvétele után a vagyonmegosztásról. Krasznai Dóra jogász a Mokkában arról beszélt, ez a két kérdés szokta a legtöbb problémát okozni válások esetén.

A vagyonmegosztás mindig probléma, ha már a gyermekelhelyezésről megállapodtak a felek, a következő kérdés, hogy mi lesz a közös vagyonnal. Magyarországon igen elterjedt, hogy a házaspároknak bankhitele van, ami a közös lakásra van ráterhelve. Kevesen tudják, de a házaspár mindkét tagja teljes egészében felel a teljes hitelösszegért: az egyik az adós, a másik az adóstárs. Tehát, ha az egyikőjük nem fizet, akkor a másiktól is a teljes összeget követelheti a bank

– idézi a jogászt a Femina.

Elmondása szerint az ilyen esetekben általában az egyik házastárs megváltja az ingatlan felét, ő marad a kiskorú gyermekkel, és a hitelszerződés módosítása után ő fizeti tovább a hitelt. A módosítás mellett ki kell fizetnie a távozó házastársnak az ingatlan ráeső részét. Fontos kérdés az is, hogy kötöttek-e házassági szerződést. A gyermekelhelyezésről általában könnyebben megegyeznek a felek.

A gyermek elhelyezéséről és láthatásáról csak bíróság előtt lehet a házasság felbontásával együtt rendelkezni. Ha nagyon kicsi a gyermek, többségében az édesanyánál szokott maradni, és megállapodnak az édesapa rendszeres láthatási és szülői felügyeleti jogáról

– tette hozzá Krasznai Dóra, aki szerint az az ideális, ha a szülők békésen meg tudják beszélni a kapcsolattartás részleteit. A többségnek ez sikerül is, gondok akkor jönnek, ha változnak az egyik szülő körülményei, például szeretne másik településre, vidékre vagy külföldre költözni.