Az esküdtszék elé kerül Michael Jackson zaklatási ügye

2023.08.19. 16:53
Hiába utasították el többször is azt a beadványt az elmúlt években, amelyben Wade Robson és James Safechuck a Michael Jackson hagyatékát kezelő cégeket próbálták perbe fogni, hogy kártérítést kapjanak azért a traumáért, amit gyerekkorukban elszenvedtek a popsztártól, most a fellebbviteli bíróság mégis jóváhagyta kérésüket. Innentől a két felperesnek csupán az esküdtszék előtt kell bebizonyítania, hogy Michael Jackson valóban szexuálisan bántalmazta őket.

Michael Jackson vádlói, Wade Robson és James Safechuck pénteken megkapták a kaliforniai fellebbviteli bíróság jóváhagyását arra, hogy a törvény elé járuljanak a visszaéléssel kapcsolatos állításaikkal – számolt be róla a Variety. A fellebbviteli bíróság 3–0 arányban hozott ítéletében megállapította, hogy Jackson cégei felelősségre vonhatók az énekes állítólagos visszaéléseiért, ezáltal hatályon kívül helyezte a korábbi bírósági döntést.

A felperesek joggal várhatták el az alperesektől, hogy megvédjék őket attól a teljesen előrelátható veszélytől, hogy egyedül maradnak Jacksonnal

– írták az ítészek.

A vádakat az HBO Leaving Neverland című 2019-es dokumentumfilm-sorozatában részletezték, amelyben azt állították, hogy a popsztár szexuálisan zaklatta őket gyerekkorukban.

14 évvel később

Michael Jackson 2009-ben halt meg. A két férfi ezt követően először 2013-ban és 2014-ben próbálta bíróság elé vinni az ügyét, de a pereket az elévülés miatt elutasították. Amikor azonban Gavin Newsom kaliforniai kormányzó 2020-ban új törvényt írt alá, amely meghosszabbította a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos vádak elévülési idejét, Robson és Safechuck újabb esélyt kapott.

Bár 2021-ben ismét elutasították az ügyeiket, most három fellebbviteli bírósági bíró Robson és Safechuck javára döntött, hogy az ügyet az alsóbb fokú bíróságokon esküdtszék elé vigyék. A Variety szerint Safechuck azt állítja, hogy Jackson 1988-ban Párizsban kezdte el zaklatni őt.

Jackson a párizsi szállodai szobájában azt mondta Safechucknak, hogy »meg fogja változtatni az életét azzal, hogy megmutatja neki, hogyan kell önkielégíteni«. Jackson saját magán mutatta be, majd rávette Safechuckot, hogy próbálja ki. 1988 és 1992 között Jackson több száz alkalommal különböző helyszíneken bántalmazta a felperest. Jackson »házasságot« kötött a felperessel egy gyűrűvel és egy aláírt dokumentummal, hogy úgy tegyenek, mintha összeházasodtak volna. Arra is betanította Safechuckot, hogy »szeretetvallomásokat« cseréljen vele, és Safechuck jelentős érzelmi kötődést alakított ki Jacksonhoz

– idézi a portál az ügyiratot.

Kemény vádak

Mariano Quindoy birtokigazgató, aki az állítólagos bántalmazás idején Neverlandben dolgozott, azt állítja, hogy tanúja volt „több gyanús eseménynek”, amikor a Jackson-farmon dolgozott. Ezek közé tartozott, hogy „Jackson és a felperes alsóneműjét az énekes ágya mellett találta. Azt is látta, ahogy Jackson a kezét a felperes rövidnadrágjának elejére tette, miközben ők ketten a jakuzziban voltak. Mr. Quindoy hallotta a Neverland személyzetének pletykáit, miszerint Jackson »viszonyt folytat« a felperessel, és együtt alszanak” – olvasható a jogi dokumentumban.

Quindoy azt is állította, hogy Norma Staikos, az MJJ Productions korábbi ügyvezető igazgatója egyszer azt mondta Quindoynak és feleségének, hogy „soha ne hagyják a gyerekeket egyedül Jacksonnal”. A védelem azzal érvelt, hogy Jackson két cége – az MJJ Productions és az MJJ Ventures – kizárólag Jackson tulajdonában állt, és

így nem volt felhatalmazásuk arra, hogy felügyeljék őt, vagy irányítsák a viselkedését.

Véleményében John Wiley Jr. társbíró eloszlatta a félreértéseket, mondván, hogy gyakorlati szempontból „Jackson vállalatai voltak Jackson maga. Az ő parancsait követték, és csakis az övét”.

A valódi kérdés ebben az ügyben az, hogy Michael Jackson mint a két, teljesen az ő tulajdonában álló vállalat bábmestere tehetett volna-e költséghatékony lépéseket annak érdekében, hogy elkerülje a felperesek által állítólag okozott károkat. A válasz igen. Jackson visszafoghatta volna magát. Társadalmi szempontból ez a kárelkerülés költségmentes lett volna. Csupán törvénytisztelő önuralmat igényelt volna, amit a törvény minden embertől elvár

– idézte a Variety Wiley-t.

Jonathan Steinsapir, Jackson hagyatékának ügyvédje az új eljárás híréről elsőként beszámoló People magazinnak adott nyilatkozatában azt írta:

Csalódottak vagyunk a bíróság döntése miatt. Két kiváló perbíró az elmúlt évtizedben többször is elutasította ezeket az ügyeket, mert a törvény ezt követelte meg. Továbbra is teljes mértékben biztosak vagyunk abban, hogy Michael ártatlan ezekben az állításokban, amelyek ellentmondanak minden hiteles bizonyítéknak és független megerősítésnek, és amelyek csak évekkel Michael halála után kerültek először elő. Bízunk abban, hogy az igazság végül győzedelmeskedni fog Michael újabb igazolásával. Maga Michael Jackson mondta, hogy »a hazugság sprintet, míg az igazság maratont fut«.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.