Megszólalt az Adidas vezérigazgatója Kanye West botrányos kijelentéseiről

2023.09.20. 20:25
Az Adidas márka vezérigazgatója, Bjorn Gulden úgy véli, Kanye West fekete amerikai rapper milliárdos nem gondolta komolyan azokat az antiszemita és feketeellenes kijelentéseit, amelyek miatt a cég megszakította a több száz millió eurót érő partnerségét a sztárral. Gulden szerint West egy rendkívül kreatív ember, aki nem akart rosszat, csupán meggondolatlanul beszélt.

Mint arról írtunk, Kanye West két hét alatt elvesztette zeneipari képviseletét, a nagy divatházakkal való kapcsolatát és más jövedelmező kapcsolatait is, miután tavaly feketeellenes és antiszemita megjegyzéseket tett.

A kijelentések hatására az Adidas sportmárka is felmondta a Kanye Westtel kötött, 250 millió euróra becsült partnerséget, ami a hírek szerint a fekete amerikai rapper milliárdos státuszába került. A cég korábban felülvizsgálta a busás hasznot hozó edzőcipő-szerződését a sztárral, majd közölte: azonnali hatállyal leállítja a Yeezy termékcsalád gyártását.

Az Adidas és a hivatalosan a Ye nevet használó énekes együttműködése régóta a divatvilág egyik legjövedelmezőbb üzlete. A 2014 óta forgalmazott Yeezy edzőcipők hatalmas sikert arattak, és hozzájárultak ahhoz, hogy az énekesből milliárdos legyen.

Megszólalt az Adidas vezérigazgatója

Az események után egy évvel Bjorn Gulden, az Adidas vezérigazgatója is elmondta véleményét az ügyről:

Szerintem Kanye West a világ egyik legkreatívabb embere. Mind a zenében, mind abban, amit utcai kultúrának hívok

– kezdte mondandóját Gulden az In Good Company című norvég podcastban. A Deadline szerint úgy folytatta, sajnálja a történteket, mert szerinte Kanye West nem rossz ember, csak meggondolatlanul beszélt.

Rendkívül kreatív, az Adidasszal együtt létrehozta a Yeezy vonalat, amely nagyon sikeres volt. Aztán tett néhány kijelentést, ami nem volt túl jó. Emiatt az Adidas felbontotta a szerződést, és visszavonta a terméket. Nagyon sajnálatos, mert nem hiszem, hogy komolyan gondolta, amit mondott, és nem hiszem, hogy rossz ember. Ez egyszerűen így jött ki

– mondta az igazgató. Gulden szerint „az Adidas a valaha volt egyik legsikeresebb együttműködését” veszítette el, ami véleménye szerint rendkívül sajnálatos. Ugyanakkor úgy véli, egy ehhez hasonló helyzetre mindig fel kell készülni.

„Ha egy sportolóval, zenésszel vagy más harmadik féllel dolgozunk, ez bármikor megtörténhet. Ez a játék, az üzlet része” – tette hozzá Gulden.

Rengetegen szakították meg a kapcsolatot vele

Mint arról beszámoltunk, korábban már a Twitter és az Instagram is felfüggesztette Kanye West profilját a zenész antiszemita megjegyzései miatt. Ügynöksége, a CCA is megszakított vele minden kapcsolatot, az MRC film- és tévéstúdió pedig lefújta tervezett dokumentumfilmjét az énekesről. 

Miután a Twitter és a Facebook felfüggesztette, West bejelentette, hogy megvásárolja a Parler jobboldali közösségi platformot, ahol szabadon terjesztheti nézeteit.