Londoné a világ legjobb pizzaszakácsa, mégis Nápoly az úr
További FOMO cikkek
- A vidéki élet olyan kihívásokat gördített Árpa Attiláék elé, amilyenekre maguk sem számítottak
- Bódi Guszti Thaiföldről bejelentkezve köszönte meg, hogy díjat kapott Orbán Viktortól
- Delhusa Gjon megmagyarázta, hogy honnan szerzett rendőrségi igazolványt
- Váratlanul elkezdtek prédákra vadászni a mókusok
- Újabb hírek érkeztek Károly király állapotáról, folytatják a kezelését
Talán mondani sem kell, hogy a pizzák univerzumában nincs annál nagyobb dolog, mint hogy valakit a világ legjobb pizzaszakácsának tituláljanak. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a szeptember 13-án kiosztott díjazottak mindegyike az étel őshazájában, Olaszországban tevékenykedik, mégis minden évben a világ különböző részein élő séfek csapnak össze a World 50 Top Pizza Awards legjobbjának járó elismeréséért – a toplista pedig ezúttal komoly meglepetéseket is tartogatott.
A díj várományosai ugyan tényleg szerte a világból érkeztek, Olaszországtól az Egyesült Államokig – két ország, amelyek híresen büszkék a pizzájukra –, a győztes nem kis meglepetésre mégis
a fish & chips hazájából, Londonból került ki.
De ki is lett a világ legjobb pizzaszakácsa? A nevéből ugyan már jól sejthető az olaszországi kötődés, mégis hatalmas meglepetést okozott Michele Pascarella, a londoni székhelyű Napoli on the Road Chiswick vezető szakácsa és alapítója, aki idén elnyerte a világ legjobb pizzaszakácsának járó díjat.
Gyerekkora óta a pizza megszállottja
Az ugyan sejthető, hogy egy ilyen szakács tényleg a szívét-lelkét beleadja az ételbe, Pascarella ténylegesen egy igazi megszállott, már 11 éves korától készít pizzákat, ráadásul egy Nápoly melletti kisvárosban, Casertában tanulta ki a mesterséget, így pontosan tudja, milyen egy igazán jó pizza.
Az étel iránti elkötelezettsége mellett már csak a vállalkozókedve volt nagyobb a győztes séfnek, aki 19 éves korában költözött az Egyesült Királyságba, egy csoport másik olasz szakáccsal együtt, akik később éttermeket nyitottak szerte Angliában, többek között Plymouthban, Truróban és Newquay-ben. Ezen felbuzdulva ő maga is eldöntötte, hogy megnyitja saját pizzériáját, 2019-ben megalapította a Napoli on the Roadot, a vállalkozást, amely mára két virágzó étteremmé fejlődött – pedig az egész egy foodtruckkal indult, amelyből különböző vásárokon árusította a pizzáját kezdetben az olasz férfi.
Pascarella és étterme életében nem ez az első komoly elismerés, korábban több díjat is elnyert, bekerült Európában 2021 legjobbjai közé, majd egy évvel később a világ legjobb 50 pizzériázója közé is bejutott az étterme, idén év elején pedig elhódította a legjobb európai pizzaszakács címet.
A mostani díj azonban mégis minden eddigit felülírt.
Elnyerni a világ legjobb pizzaszakácsának járó elismerést olyan, mint Michelin-csillagot nyerni
– mondta a The Chiswick Calendarnak.
Mindez azért is igazán különleges elismerés, mivel a díjazást egy szigorú kiválasztási folyamat előzi meg, beleértve a pizzakritikusok által végzett névtelen étteremlátogatásokat is. Mindez pedig még nehezebbé teszi a díj megszerzését.
Győzelme után Pascarella azt mondta, hogy „az év pizzaszakácsának járó cím elnyerése jól mutatja, milyen határokat lehet feszegetni az íz és az innováció terén a pizzában. Nemcsak a tökéletes tészta elkészítéséről vagy a legjobb hozzávalók megtalálásáról van szó, hanem a minden szeletbe belefektetett művészetről és szenvedélyről is.”
A szakácsukat ugyan behúzták a britek, mégis Nápolyé a legjobb pizzéria
Ahogyan a pizzaszakácsok között, úgy az éttermeknél is elképesztően nagy verseny folyik minden évben azért, hogy valaki bekerüljön a világ ötven legjobb pizzériáját tömörítő listára, és annak élén végezzen.
Hiába került egy kis por az olasz pizzagépezetbe azáltal, hogy egy londoni étterem szakácsa lett az idei legjobb, a pizzázók versenyében már nem tudták leszorítani az étel megálmodóit a dobogó legfelső fokáról. Sőt, miután a a bírálóbizottság a világ legjobb pizzériáit is kihirdette, kiderült, hogy az első 20 közül 11 Olaszországban található. Nyilvánvalóan.
Az első helyen ráadásul egy nápolyi étterem, a 10 Diego Vitagliano Pizzeria végzett, amely már az év elején elhódította az ország legjobb pizzériájának járó díjat. A dobogó legfelső fokán azonban kénytelenek voltak osztozni, ugyanis szintén az első helyen végzett az I Masanielli – Francesco Martucci nevű pizzéria, amely a korábban már említett, szintén dél-olasz Casertában található.
A második helyre kis meglepetésre a New York-i Una Pizza Napoletana került New Yorkban, míg az idei bronzérmet a barcelonai Sartoria Panatieri húzta be.
A 2023-as év legjobb 20 pizzériája a Top 50 Pizza szerint:
- 10 Diego Vitagliano Pizzeria, Nápoly, Olaszország és az
I Masanielli – Francesco Martucci, Caserta, Olaszország - Una Pizza Napoletana, New York, Egyesült Államok
- Sartoria Panatieri, Barcelona, Spanyolország
- The Pizza Bar on 38th, Tokió, Japán
- I Tigli, San Bonifacio, Olaszország
- Seu Pizza Illuminati, Róma, Olaszország
- 50 Kalò, Nápoly, Olaszország
- Bottega, Peking, Kína
- 180g Pizzeria Romana, Róma, Olaszország
- I Masanielli – Sasà Martucci, Caserta, Olaszország
- Razza Pizza Artigianale, Jersey City, Egyesült Államok
- Francesco & Salvatore Salvo, Nápoly, Olaszország
- Baest, Koppenhága, Dánia
- 50 Kalò, London, Egyesült Királyság
- Dry Milano, Milánó, Olaszország
- Cambia-Menti Di Ciccio Vitiello, Caserta, Olaszország
- Via Toledo Enopizzeria, Bécs, Ausztria
- Ken's Artisan Pizza, Portland, Egyesült Államok
- Tony's Pizza Napoletana, San Francisco, Egyesült Államok
- La Notizia 94, Nápoly, Olaszország
Tésztaimádók, gasztrokalandra fel!