Londoné a világ legjobb pizzaszakácsa, mégis Nápoly az úr

2023.09.21. 05:54
Ha pizza, akkor az isteni feltétek mellett az első, ami az ember eszébe jut, általában Olaszország, az étel hazája, így érthetően jöhetne azonnal az a feltételezés is, hogy a legjobb pizzakészítők és éttermek is Európa híres csizmáján találhatók. Mindez azonban megdőlt az idei World 50 Top Pizza Awardson, ahol egy londoni étterem séfje bizonyult a legjobbnak. Persze a pizzériák között továbbra sem találnak legyőzőre az olaszok...

Talán mondani sem kell, hogy a pizzák univerzumában nincs annál nagyobb dolog, mint hogy valakit a világ legjobb pizzaszakácsának tituláljanak. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a szeptember 13-án kiosztott díjazottak mindegyike az étel őshazájában, Olaszországban tevékenykedik, mégis minden évben a világ különböző részein élő séfek csapnak össze a World 50 Top Pizza Awards legjobbjának járó elismeréséért – a toplista pedig ezúttal komoly meglepetéseket is tartogatott.

A díj várományosai ugyan tényleg szerte a világból érkeztek, Olaszországtól az Egyesült Államokig – két ország, amelyek híresen büszkék a pizzájukra –, a győztes nem kis meglepetésre mégis

a fish & chips hazájából, Londonból került ki.

De ki is lett a világ legjobb pizzaszakácsa? A nevéből ugyan már jól sejthető az olaszországi kötődés, mégis hatalmas meglepetést okozott Michele Pascarella, a londoni székhelyű Napoli on the Road Chiswick vezető szakácsa és alapítója, aki idén elnyerte a világ legjobb pizzaszakácsának járó díjat.

Gyerekkora óta a pizza megszállottja

Az ugyan sejthető, hogy egy ilyen szakács tényleg a szívét-lelkét beleadja az ételbe, Pascarella ténylegesen egy igazi megszállott, már 11 éves korától készít pizzákat, ráadásul egy Nápoly melletti kisvárosban, Casertában tanulta ki a mesterséget, így pontosan tudja, milyen egy igazán jó pizza.

Az étel iránti elkötelezettsége mellett már csak a vállalkozókedve volt nagyobb a győztes séfnek, aki 19 éves korában költözött az Egyesült Királyságba, egy csoport másik olasz szakáccsal együtt, akik később éttermeket nyitottak szerte Angliában, többek között Plymouthban, Truróban és Newquay-ben. Ezen felbuzdulva ő maga is eldöntötte, hogy megnyitja saját pizzériáját, 2019-ben megalapította a Napoli on the Roadot, a vállalkozást, amely mára két virágzó étteremmé fejlődött – pedig az egész egy foodtruckkal indult, amelyből különböző vásárokon árusította a pizzáját kezdetben az olasz férfi.

Pascarella és étterme életében nem ez az első komoly elismerés, korábban több díjat is elnyert, bekerült Európában 2021 legjobbjai közé, majd egy évvel később a világ legjobb 50 pizzériázója közé is bejutott az étterme, idén év elején pedig elhódította a legjobb európai pizzaszakács címet.

A mostani díj azonban mégis minden eddigit felülírt.

Elnyerni a világ legjobb pizzaszakácsának járó elismerést olyan, mint Michelin-csillagot nyerni

– mondta a The Chiswick Calendarnak. 

Mindez azért is igazán különleges elismerés, mivel a díjazást egy szigorú kiválasztási folyamat előzi meg, beleértve a pizzakritikusok által végzett névtelen étteremlátogatásokat is. Mindez pedig még nehezebbé teszi a díj megszerzését.

Győzelme után Pascarella azt mondta, hogy „az év pizzaszakácsának járó cím elnyerése jól mutatja, milyen határokat lehet feszegetni az íz és az innováció terén a pizzában. Nemcsak a tökéletes tészta elkészítéséről vagy a legjobb hozzávalók megtalálásáról van szó, hanem a minden szeletbe belefektetett művészetről és szenvedélyről is.”

A szakácsukat ugyan behúzták a britek, mégis Nápolyé a legjobb pizzéria 

Ahogyan a pizzaszakácsok között, úgy az éttermeknél is elképesztően nagy verseny folyik minden évben azért, hogy valaki bekerüljön a világ ötven legjobb pizzériáját tömörítő listára, és annak élén végezzen. 

Hiába került egy kis por az olasz pizzagépezetbe azáltal, hogy egy londoni étterem szakácsa lett az idei legjobb, a pizzázók versenyében már nem tudták leszorítani az étel megálmodóit a dobogó legfelső fokáról. Sőt, miután a a bírálóbizottság a világ legjobb pizzériáit is kihirdette, kiderült, hogy az első 20 közül 11 Olaszországban található. Nyilvánvalóan.

Az első helyen ráadásul egy nápolyi étterem, a 10 Diego Vitagliano Pizzeria végzett, amely már az év elején elhódította az ország legjobb pizzériájának járó díjat. A dobogó legfelső fokán azonban kénytelenek voltak osztozni, ugyanis szintén az első helyen végzett az I Masanielli – Francesco Martucci nevű pizzéria, amely a korábban már említett, szintén dél-olasz Casertában található.

A második helyre kis meglepetésre a New York-i Una Pizza Napoletana került New Yorkban, míg az idei bronzérmet a barcelonai Sartoria Panatieri húzta be. 

 A 2023-as év legjobb 20 pizzériája a Top 50 Pizza szerint:

  1. 10 Diego Vitagliano Pizzeria, Nápoly, Olaszország és az
    I Masanielli – Francesco Martucci, Caserta, Olaszország
  2. Una Pizza Napoletana, New York, Egyesült Államok
  3. Sartoria Panatieri, Barcelona, Spanyolország
  4. The Pizza Bar on 38th, Tokió, Japán
  5. I Tigli, San Bonifacio, Olaszország
  6. Seu Pizza Illuminati, Róma, Olaszország
  7. 50 Kalò, Nápoly, Olaszország
  8. Bottega, Peking, Kína
  9. 180g Pizzeria Romana, Róma, Olaszország
  10. I Masanielli – Sasà Martucci, Caserta, Olaszország
  11. Razza Pizza Artigianale, Jersey City, Egyesült Államok
  12. Francesco & Salvatore Salvo, Nápoly, Olaszország
  13. Baest, Koppenhága, Dánia
  14. 50 Kalò, London, Egyesült Királyság
  15. Dry Milano, Milánó, Olaszország
  16. Cambia-Menti Di Ciccio Vitiello, Caserta, Olaszország
  17. Via Toledo Enopizzeria, Bécs, Ausztria
  18. Ken's Artisan Pizza, Portland, Egyesült Államok
  19. Tony's Pizza Napoletana, San Francisco, Egyesült Államok
  20. La Notizia 94, Nápoly, Olaszország

Tésztaimádók, gasztrokalandra fel!