A gyász miatt felhagyott a szórakoztató műsorokkal, de egy hétre visszatért

TVRZT19840218003
2023.10.07. 07:10
76 éves lett Rózsa György, akinek műsorain nemzedékek nőttek fel. A Leg…leg…leg…-et 17 éven át vezette, így sokan találkozhattak vele a tévében, ám legalább ennyien ismerhetik őt a Zsákbamacskából is, amelynek felújított változatát nemrég a TV2-n lehetett nyomon követni.

Aligha létezik Rózsa Györgynél ikonikusabb műsorvezető Magyarországon, aki ugyan még a 70-es években kezdte a pályafutását, a neve máig a köztudatban maradt. Harminc éven át állt a Magyar Televízió alkalmazásában, és ez az időszak kifejezetten termékeny volt a számára, mivel többtucatnyi produkción dolgozhatott. Munkássága kezdetén például a Tízen Túliak Társasága, a Nyári úttörő olimpia és az Idesüss! műsorokkal foglalkozott.

Műsorvezetőként a 80-as években sikerült beégnie a tévénézők emlékezetébe, miután átvette a Kapcsoltam című televíziós játék vezetését, így országos népszerűségre tett szert. 1983-ban pedig elkezdték sugározni a Leg…leg…leg… nevezetű szórakoztató műsort, amely 17 éven futott, és amelyben a Guinness-rekordok könyvébe szerettek volna bekerülni az egyes versenyzők.

Hasonlóan ikonikussá vált a Rózsa György vezette Zsákbamacska, amelynek újragondolt változatát nemrég a TV2 tűzte újra műsorra – ezúttal Majka és Pápai Joci vezetésével, ám a műsort egy héten át ő is vezethette. A műsorvezető jellegzetes hangját mindemellett korábban számos sportközvetítésen hallhatták a nézők, köztük asztalitenisz- és tornászbajnokságokon. Utoljára 2018-ban, A nagy duett című műsorban volt látható. Ahogy azt Rózsa György egy szintén 2018-ban készült interjúban kifejtette: úgy véli, sosem fog tudni leállni a munkával, mivel mindig dolgozik valamin.

A tévés a felesége halálát követően hagyott fel a szórakoztató műsorokkal, ám ahogy arról az említett interjúban beszámolt, a Leg... leg... leg... folytatására szerinte sokan jelentkeznének, illetve nagy álma lenne, ha a Magyar Elsők is folytatódna.

Ha felkérnének, belevágnék! Persze már nem lennék annyit az előtérben. Azt vallom, hetvenévesen már nem kell annyit a képernyőn lenni. A fiatal kollégák készíthetnék a riportokat, én pedig feltűnnék egy-két konferáló mondat erejéig

– mondta még akkoriban.

Ha még több érdekességet szeretne megtudni a ma 76. születésnapját ünneplő Rózsa Györgyről, tippelje meg a válaszokat az alábbi kvízben. 

(Borítókép: Rózsa György műsorvezető a Leg...leg...leg... című tv-műsor forgatásán 1984. február 18-án. Fotó: Varga Zoltán / MTI)