Eljött péntek 13., de van egy javaslatunk a rettegés ellen

GettyImages-165456851
2023.10.13. 06:13
Honnan ered péntek 13 baljóslatú híre? Mivel űzhetjük el a ránk váró szerencsétlenségeket, és mi köze az egészhez a fekete macskának? Most mindent megtudhat, csak töltse ki a kvízünket!

Péntek 13-a van, beköszönt a rettegés órája, elüt minket egy autó és egy fekete macska kezd üldözni? Honnan ered ez a sokaknál már annyira beteges félelem ettől a naptól, hogy ki sem lépnek az ajtón?

Az egyik legelterjedtebb magyarázat a középkori Templomos Lovagok rendjének felszámolásához kötődik. Krisztus szegény katonáinak rendje a XII. század elején alakult néhány keresztes lovagból a Szentföldön, Hugues de Payns champagne-i lovag vezetésével, hogy megvédjék a zarándokokat. De IV. Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken fogságba vetette vezetőjüket, Jacques de Molay-t és társait.

Az uralkodó, aki egyszer a pápát is megszorongatta, úgy érezte, az egyre népszerűbbé váló templomosok veszélyt jelentenek hatalmára, és az anyagi javaikat is be akarta zsebelni. Molay-t hétévnyi kínzás után végezték ki 1314-ben, de mielőtt máglyán elégették volna, átkot szórt a királyra, V. Kelemen pápára és Guillaume de Nogaret pecsétőrre, az átok pedig utódaikra is vonatkozott 13 nemzedékig.

Ők hárman egy éven belül különböző halálokok (akasztás, mérgezés) miatt meg is haltak.

De a számtól és a naptól rettegést azzal is magyarázzák, hogy az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napját szentelték az isteneknek, de nagypénteken feszítették keresztre Jézust is, az utolsó vacsorán pedig a tizenkét apostollal együtt tizenhárman ültek az asztalnál, köztük Júdás, aki tizenharmadikként ült le, hogy majd elárulja Jézust. 

Geoffrey Chaucer a Canterbury mesékben szerencsétlen napnak nevezi a pénteket, ami tovább mélyítette a bibliai negatív kontextust.

A triszkaidekafóbia a tizenhármas számtól való félelmet jelenti, ami globálisan is igen elterjedt betegség, nem véletlenül dolgozta fel annyi film. Amerikában sok épületnek nincs 13. emelete, a színházak némelyikében nincs 13. sor és néhány repülőtér is kihagyta a 13-as beszállókaput. 

Persze aggodalomra semmi ok, ha valaki próbálná legyőzni a tizenhármashoz kötődő fóbiáját, a kvízünkkel megteheti az első lépést:

(Borítókép: Tara Walton / Toronto Star / Getty Images)