Mókuskerékben, felfújható labdában és SUP-pal is nekivágtak már az óceánnak

2023.10.14. 08:50
Valaki még egy óceánjáró fedélzetén sem érzi magát biztonságban egy tengeri vagy óceáni utazás során, mégis akadnak olyan elvetemült újítók, akik igazán különleges járművekkel és eszközökkel vágtak neki a végtelen vizeket átszelő utaknak. De mégis, kinek jut eszébe mókuskerékben, felfújható labdában, vagy saját kezűleg eszkábált tutajjal útra kelni?

A tengerek és óceánok hatalmas mérete, sodrásának és hullámainak ereje vagy színes, és gyakran veszélyes élővilága már alapból meglehetősen ijesztő közegnek tűnhet. Azon lengedezve, és ha mindezt még egy vihar is megspékeli, igazi megpróbáltatás lehet eljutni A-ból B-be. Pláne, ha valaki ezt egy erre tökéletesen alkalmatlan eszközzel próbálja meg.

Pedig jócskán akadnak vállalkozó kedvű emberek, akik ugyan a különleges járműveiknek köszönhetően vagy elképesztő rekordot állítanak fel, vagy feliratkoznak a Darwin-díjasok listájára, akiket az óceánon ér utol a végzetük. 

Mókuskerékben indult el, jött a parti őrség

Talán sokak számára ismerős még a játszótérről a mókuskeréknek nevezett játék, az azonban vélhetően keveseknek jutna eszébe, hogy egy saját készítésű, ember méretű, levegővel felfújható mókuskerékben vágjon neki az óceánnak. Ráadásul nem kisebb céllal, mint Floridából átfutni a kerékben egészen Londonig. 

Mindez azonban mégsem egy földtől teljesen elrugaszkodott kitaláció vagy fikció, az iráni születésű maratonfutó, Reza Baluchi ugyanis szeretett volna beállni a különleges eszközzel utazók sorába, és egy hatalmas mókuskerékkel vágott neki az óceánnak.

Hiába azonban a lelkesedés, útja még annál is hamarabb véget ért, mint azt bárki gondolta volna.

Georgia partjaitól körülbelül 110 kilométeres távolságban az amerikai parti őrség megállította és felelősségre vonta, amiért egy ilyen veszélyes „járműben” hánykolódik az óceánon. Mindez azonban nem rettentette el céljától a férfit, aki három napon keresztül a hatóságok többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó elhagyni a mókuskereket, ugyanis kitartott amellett, hogy eljuthat Londonba vele. 

A hatóságok ráadásul eltávolítani sem tudták a kerékből, mivel a férfi azt állította, hogy kés van nála, és ha megpróbálják eltávolítani a járműből, akkor öngyilkosságot követ el. Sőt, Baluchi ezután már azzal fenyegetőzött, hogy  felrobbantja magát, ha nem hagyják elmenni. Végül hosszas huzavona után sikerült csak őrizetbe venni, és kiderült, hogy se kés, se bomba nem volt nála. 

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy az iráni férfi ilyesmivel próbálkozott, 2021-es útja is hasonlóan végződött: Floridából egy emberi erővel hajtott labdában próbált eljutni New Yorkba, akkor viszont legalább a saját hibája miatt hiúsult meg végül a különleges utazás, néhány órányi haladást követően ugyanis rájött, hogy a parton felejtette a GPS-t és a töltőkábeleket, így kénytelen volt visszafordulni– írja az Independent

Akciói miatt most a bíróság előtt kellett felelnie, a jogi dokumentumok szerint pedig egy időre fel is kell hagynia kedvelt szórakozásával, mivel eltiltották az óceánon való közlekedéstől, legyen szó saját járműről vagy bármilyen hajóról.

Tutaj, légdeszka, felfújható labda, SUP is a listán

Napjaink közösségi médiás kihívásainak bűvöletében élő kalandorait nehéz komolyan venni, pedig igazi nagy nevet tekinthetnének követendő mintának.  

1947-ben a norvég felfedező, Thor Heyerdahl és legénysége útra kelt a Kon-Tiki nevű, kézzel készített tutajjal, hogy bebizonyítsák az elméletet, amely szerint az ősi dél-amerikaiak tutajokkal elérhették el Polinéziát. A legénység komoly viharokkal és temérdek kihívással nézett szembe a 101 napos utazás során a Csendes-óceánon, ám végül sikeresen elérték a Tuamotu-szigeteket, meggyőző bizonyítékot szolgáltatva Heyerdahl elméletére.

Ennél jóval modernebb eszközzel és kevésbé tudományos motivációval vágott neki a francia jet-ski-bajnok és felfedező, Franky Zapata a La Manche csatorna átutazásának, a férfi

egy saját maga által megalkotott légdeszka segítségével szeretett volna átjutni az óceánon.

Mindez első próbálkozásra ugyan nem sikerült, de másodszor már igen, így 2019-ben ő lett az első ember, aki egy ilyen eszköz segítségével hasított át a híres, Anglia és Franciaország között húzódó csatorna fölött. 

Hasonló útvonalat tervezett megtenni a különc videóival a YouTube-on rendkívül sikeres Kill'em nevű csatorna feje, az angol Thomas Kevin Stanniland is, aki egy átlátszó, felfújható strandlabdában szeretett volna átjutni a csatornán. Az elsőre viccesnek tűnő ötlet azonban hamar igazi rémálommá vált a videós számára, ugyanis az útra mindössze hat palack vizet, némi rágcsálnivalót és egy oxigénpalackot vitt magával, ami meglehetősen kevésnek bizonyult.

A kimerült férfi így egy idő után magatehetetlenül hánykolódott a vízen, míg végül szárazföldet nem ért. Az úti célja helyett azonban egészen máshol kötött ki: Franciaország helyett Hollandia partjainál sodorta őt partra a víz, a labdában való utazás így végül mégis sikeresen zárult.

A humorosnak tűnő próbálkozásoknál sokkal nagyobb sportolói teljesítmény az, amit 2017-ben a dél-afrikai Chris Bertish véghez vitt: a sportoló

egy átalakított SUPpal, azaz álló eveződeszkán, emberi segítség nélkül kelt át az Atlanti-óceánon.

A szörfös több mint 7500 kilométert tett meg, december 6-án indult el a marokkói Agadirból, és helyi idő szerint március 9-én érkezett meg az antiguai English kikötőjébe.

A transzatlanti átkelés csak egy újabb bravúr volt azonban a dél-afrikai karrierjében. Korábban felállította a nyílt óceáni 12 órás nonstop SUP-ozás világrekordját 2013-ban, és ő szelte át SUP-on a leggyorsabban a La Manche csatornát is, rekordja 5 óra 26 perc.