Egymilliárdot fizettek az első Star Wars-filmben látható x-szárnyú vadászgép modelljéért

2023.10.16. 12:37
Rendkívül ritka, még az első, 1977-es Star Wars-film forgatásán használt, x-szárnyú modellvadászgép kelt el egy vasárnapi aukción, ahol egy szerencsés gyűjtő több mint 1,1 milliárd forintnak megfelelő dollárt tett le a a darabért cserébe. Csillagok háborúja, csillagászati összeg?

Azt ugyan már megszokhattuk, hogy különböző filmek kellékeiért, jelmezeiért elképesztő összegeket hajlandók fizetni a rajongók, az még a lelkes mozinézők közül is kitűnik, ha valaki mindezt milliárdos értékben teszi meg. 

Márpedig ez nem egyedülálló, olyannyira nem, hogy a kultuszfilmnek számító Star Wars első, 1977-es részében használt eredeti egyik modellvadászgépért több mint

1,1, milliárd forintot (3,13 millió dollárt) fizetett egy tehetős gyűjtő a Heritage Auctions aukciósház vasárnapi aukcióján.

A modellt a Star Wars: Egy új remény című film utolsó csatajelenetében használták a Halálcsillag támadásakor. Az 1:24-es arányban készült miniatűr egyike volt annak a négy modellnek, amelyeket közeli felvételek készítésére készítettek a csatához.

A most kalapács alá került darab egy kollekció része volt, amely a néhai Greg Jeinhez, az Oscar- és Emmy-díjra jelölt miniatűrkészítőhöz tartozott, aki többek között a Star Trek és a Harmadik típusú találkozások című filmhez készített munkáiról volt ismert.

Ezt a modellt sosem mutatták be nyilvánosság előtt, és nem is módosították, mióta elhagyta az Industrial Light & Magic vizuális effektusokat gyártó céget. Azok számára, akik a 70-es vagy 80-as években nőttünk fel, és azoknak, akik vizuális effektusokkal dolgozunk, ez a modell egy rendkívül jelentős darab

– mondta Gene Kozicki, a csapat vezetője, ami rábukkant az értékes modellre Jein családi gyűjteményében.

A vasárnapi aukción számos más Star Wars-os elem is szerepelt Jein személyes gyűjteményéből, köztük egy teljes rohamosztagos jelmez, szintén az 1977-es filmből, ami 645 ezer dollárért (236 millió forintért) kelt el, illetve egy eredeti szkriptfüzet is elkelt, potom 27,5 ezer dollárért (10 millió forintért).