Veszélyben Gigi Hadid és családja az izraeli–palesztin konfliktus miatt

GettyImages-1492328824
2023.11.01. 08:52
Az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban, illetve mihamarabbi tűzszünet és a béke reményében az elmúlt hetekben már sok híresség felszólalt, köztük Gigi Hadid és családja. A modell a palesztinok álláspontját képviselte, ami többeket feldühített, és halálosan megfenyegették Hadidékat.

A Hamász vezetésével a Gázai övezetben működő iszlamista terrorszervezetek még október 7-én indítottak támadást Izrael ellen, amelynek következtében újabb konfliktus alakult ki a felek között – legutóbb 2021-ben volt efféle krízis. A háborúban már több mint 3200 gyermek vesztette életét, illetve a becslések szerint 420 fiatal hal meg naponta. A területen uralkodó állapotok és a civileket ért bántalmak miatt a világvezetők mellett számos ismert személy emelte már fel a hangját, felhívva a figyelmet az országban zajló háborús helyzetre. Köztük van például Natalie Portman, Dwayne Johnson, Gal Gadot, Barbara Streisand, Selma Blair, Reese Witherspoon, Justin Bieber, Jamie Lee Curtis, Kim Kardashian, Dua Lipa, Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Drake és Jennifer Lopez.

Sőt, Madonna, aki a hónap elején kezdte meg Londonban világ körüli turnéját, amelyen első albuma megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli, szintén rendre felszólal a fellépésein az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban. Ahogy számos koncertjén elmondta már, fájdalmasnak éli meg, hogy nap mint nap azzal szembesül, mennyi gyerek esik áldozatául a harcoknak. Ugyanakkor az előbbiekben felsorolt hírességek semelyikének nem volt része olyan meghurcoltatásban a felszólalásuk miatt, mint Gigi Hadidnak és családjának, akiknek telefonszámot kellett cserélniük, mivel halálos fenyegetéseket kapnak.

A palesztin nép mellett állnak ki

Gigi és Bella Hadid édesapja, Mohamed egy názáreti palesztin családban született, így az újabb konfliktus kitörését követően ő is felszólalt közösségi oldalán. Bár a posztot azóta letörölte, a bejegyzésben a nácikhoz hasonlította Izraelt. Azt állította, míg előbbi az árja felsőbbrendűségre épült, addig utóbbi a zsidókéra. Sőt, a nácik népirtási eszközét, a gázkamrát az izraeli hadsereg által végrehajtott szőnyegbombázással állította párhuzamba.

Mindkét fél terroristának nevezte az áldozatokat, függetlenül minden más tényezőtől. Néhány palesztin és zsidó még a nevét is megváltoztatta

– írta a képhez a modellek édesapja.

Mohamed Hadid mellett egyébként a lányai, Gigi és Bella is állást foglaltak az Instagram-oldalukon, és mindketten a palesztinok mellett álltak ki. Előbbi arról írt, semmi zsidóság nincs abban, ahogy az izraeli kormány bánik a palesztinokkal, hozzátéve, az izraeli kormány elítélése nem antiszemita, a palesztinok támogatása pedig nem jelent egyet a Hamász támogatásával. Mint kiemelte, az ártatlan emberek terrorizálása nincs összhangban a szabad Palesztináért küzdő mozgalommal. Testvére, Bella csak két nappal ezelőtt osztott meg egy hosszabb bejegyzést a témával kapcsolatban, amelyben felszólította követőit, hogy gyakoroljanak nyomást a politikai vezetőkre.

Sok mondanivalóm van, de ma rövidre fogom. Naponta több száz halálos fenyegetést kapok, a telefonszámom kiszivárgott, és a családom veszélyben érzi magát. Engem nem lehet tovább elhallgattatni. A félelem nem opció. Palesztina népe és gyermekei, különösen Gázában, nem tehetik meg, hogy csendben maradjanak. Mi nem vagyunk bátrak – ők igen

– fejtette ki a modell, felidézve: 

Apám Názáretben született a Nakba évében (750 ezer palesztin kitelepítése idején 1948-ban). Kilenc nappal a születése után őt az anyja karjában a családjával együtt kiutasították palesztinai otthonukból, és menekültté váltak, távol attól a helytől, amelyet egykor otthonuknak hívtak. A nagyszüleimet soha nem engedték vissza.

A fiatal modell állítása szerint a családja „75 éven át volt szemtanúja a palesztin emberek elleni erőszaknak, legfőképpen az invázióknak, amelyek egész közösségek pusztulásához, hidegvérű gyilkosságokhoz és családok erőszakos eltávolításához vezettek”.

Az FBI-hoz fordulnának segítségért

Ahogy azt Bella Hadid posztjából megtudhattuk, a Hadid család komoly fenyegetésekkel néz szembe amiatt, mert a palesztin nép mellett álltak ki. Egyes információk szerint komoly lépéseket kellett megtenniük a biztonságuk érdekében, így Gigi és Bella Hadid mellett a testvérüknek, Anwarnak, illetve a szüleiknek, Yolandénak és Mohamednek is meg kellett változtatniuk a telefonszámukat. Mint kiderült, azt követően, hogy az interneten kiszivárgott az elérhetőségük, mind mobilon, e-mailben és a közösségi médiában fenyegetéseket kaptak. Úgy tudni, a modellek apja már azt fontolgatja, hogy az FBI-hoz fordult segítségért. 

Mohamed Hadid felszólalását egyébként az izraeli kormány sem hagyta szó nélkül, mivel az ország külügyminisztere, Yaari Cohen a Twitter-oldalán reagált mindarra, amit állított: „Ez nem valami ravasz, bonyolult politikai álláspont. Csak tiszta gyűlölet. Szégyelld magad.” Míg az izraeli kormány így reagált Bella Hadid szavaira: 

Semmi bátorság nincs abban, ahogy a Hamász lemészárolja az izraelieket. A Hamasz elítélése azért, ami (ISIS), az nem Palesztina-ellenes, az izraeliek támogatása a barbár terroristák elleni harcban a helyes döntés.

(Borítókép: Gigi Hadid az idei cannes-i filmfesztiválon. Fotó: Getty Images)