18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hogy került cián a fiatal nő kávéjába?

2023.11.02. 19:31
Hét éve kávézás közben vesztette életét a mindössze 27 éves Mirna Salihin. A bíróság szerint cián volt a kávéban, a védelem mást mond, miközben a gyilkosnak kikiáltott nő mellett a mai napig ezrek kampányolnak. Egy fiatal nő halála hozta össze Ázsia egyik legtagoltabb országát, Indonéziát.

Eszpresszó, jégkocka, sűrített tej és egy kevés menta – ezek a hozzávalói a nyár egyik kedvelt hűsítőjének, a vietnámi jeges kávénak. 2016 januárjában egy ilyen kávét fogyasztott Indonézia egyik legfelkapottabb helyén a 27 éves Mirna Salihin, majd görcsölni kezdett, és alig két órával később meghalt a jakartai kórházban. 

A megdöbbentő gyilkosság több mint hét évvel ezelőtt történt, de Indonéziában a mai napig vitatéma, hogy vajon ki ölhette meg a fiatal nőt. A bíróság bűnösnek Jessica Wongsót, Mirna barátnőjét mondta ki, de könnyen lehet, hogy nem olyan egyértelmű a történet, mint ahogy az elsőre látszik. Ez derül ki a Netflix true crime sorozatából is, amely alaposan feldolgozta az esetet.

Cián a gyomorban és a pohárban

Jessica Wongso és Mirna Salihin évekkel korábban ismerkedtek össze, amikor Ausztráliában az egyetemi éveik alatt találkoztak. Mindketten tehetős családból származtak, jó körülmények között éltek, de személyiségük a rokonok szerint nagyon más volt. Míg Mirna nyersen megmondta a véleményét, és ha kellett, a verekedéstől sem riadt vissza, addig Jessica az unokatestvére szerint soha nem volt problémás alkat.

Mirna az egyetem befejezése után visszautazott Jakartába, ahol beleszeretett egy indonéz férfiba, és össze is kötötték az életüket. A fiatal nő nemcsak a magánéletben, de a munkájában is sikeresnek tűnt, míg Jessicának sokszor szóvá tette, hogy el kéne hagynia a párját, mert a férfi nem bánik vele rendesen.

2016. január 6-án a két nő és még néhány barátnőjük találkoztak Jakartában a Cafe Olivierben. A Netflixen bemutatott Jéghideg: barátság, gyilkosság és kávé című dokumentumfilmben részleteket mutatnak a biztonsági kamerák felvételeiből, amelyek szerint Jessica már a találkozó előtt negyven perccel a helyszínre érkezik. Nem csinál semmit, csupán két percig fel-alá járkál a kávézóban, majd vásárolni indul a többi üzletbe. Negyven perccel később visszatér a kávézóba, már szatyrokkal a kezében, kikéri az italokat, és leül egy olyan asztalhoz, amelyre nem lát rá teljesen egyik biztonsági kamera sem.

Mirna egy másik barátnőjükkel együtt lép be a kávézóba. A lányok azért gyűlnek össze, hogy megünnepeljék Jessica hazajövetelét. Pár perccel később Mirna belekortyolt a vietnámi jeges kávéjába, majd a földre zuhant. Az üzlet alkalmazottai már ezen a ponton furcsának találták Jessicát, aki a kezét tördelve állt a barátnője mellett, miközben mások pánikolva próbáltak segíteni Mirnán. A mentők a közeli kórházba vitték, ahol a nő apja, Edi még próbálta lányát szájon át lélegeztetni, de már nem tudta megmenteni őt. 

A gyászoló család éppen hogy el tudja hagyni a kórház épületét, amikor a rendőrség megjelenik, hogy engedélyeztessék velük lányuk boncolását. A szülők nem engedélyezik a beavatkozást, de azt már igen, hogy mintát vegyenek a lány holttestéből, hogy ki lehessen zárni a mérgezés gyanúját. Három nappal Mirna halála után a vizsgálat kimutatja: ciánt találtak a nő poharában és a gyomrában is.

A Cafe Olivier alkalmazottainak feltűnt Mirna kávéjának furcsa színe és szúrós szaga, így először azt gondolták, valami probléma lépett fel az ő hozzávalóikkal, de csak az elhunyt fiatal pohara volt szokatlan.

Nyugodt és mosolygós gyilkos

Jessica Wongso a történtek után Jakartában maradt, és többször is szerepelt tévéműsorokban, ahol barátnője haláláról nyilatkozott. A kérdésre, hogy mit üzen a nagyvilágban szabadon járkáló gyilkosnak, így felelt:

Ha rosszat teszel, elkapnak. Ne csinálj ilyen gonoszságot! Egy nap letartóztatnak.

A lányon látszott, hogy zavarba jött a kérdéstől, és ezt az ország igazságügyi minisztere is kiszúrta, akinek már ettől a ponttól gyanús lett Jessica. Öt hónappal később letartóztatták a nőt, miután végignézték a kávézó kamerafelvételeit, amelyek alapján úgy sejtették, csak neki volt alkalma arra, hogy ciánt keverjen Mirna kávéjába. A vád szerint az indíték az volt, hogy Jessica megharagudott Mirnára, és irigyelte a nő boldogságát.

Jessica Wongsót az országa egyik legjobb ügyvédje védte, míg a másik oldalon öt ügyész próbálta bebizonyítani, hogy Wongso felel Mirna Salihin haláláért.

Ami ezután következett, arra korábban nem volt példa az ázsiai országban.

135 napon át tárgyalták az előre megfontolt emberölési ügyet, és nem volt egy nap sem, hogy azt ne közvetítette volna tévécsatorna, vagy ne erről beszéltek volna a Twitteren. A rendkívül széttagolt országban ekkor mindenkit a gyilkosság tárgyalásának fejleményei érdekeltek, ami soha korábban nem látott módon hozta össze az indonézeket.

Még a tárgyalóterem is megtelt szimpatizánsokkal és rokonokkal, köztük Mirna apjával, Edivel, aki egy ponton már fegyverrel fenyegette az ügyben nyilatkozó szakértőt. A néhol már személyeskedő viták több bizarr jelenetet is szültek a tárgyalóteremben. Ilyen volt, amikor Wongso ügyvédje elővette a bizonyítékok közül a ciánnal teli palackot, majd kinyitotta, hogy ezzel szemléltesse, nem tartalmaz mérget. Majd a védelem által Ausztráliából hivatott szakértőt az ügyészség illegális bevándorlásra hivatkozva kitoloncolta az országból.

Jessica Wongso a tárgyalás alatt leginkább nyugodtan, rezzenéstelen arccal figyelte a fejleményeket, néha mosolygott is, majd elsírta magát, amikor az elmeorvos a mentális állapotát analizálta. A szakértő szerint ugyanis Jessica bipoláris jellem, aki képes akár a gyilkosságig is elmenni, ha bosszúról van szó. Szavait később az ausztrál hatóságok által kiadott dokumentumok is igazolták, amelyek szerint Wongso a saját főnökét is meg akarta ölni, valamint az exe is távoltartási végzést kért ellene.

2016. október 27-én bűnösnek mondta ki a háromtagú bíróság Jessica Wongsót, és húsz év börtönre ítélte. A legsúlyosabb büntetési tétel a halálbüntetés lett volna, ez azonban Jessica ausztrál állampolgársága miatt nem jöhetett szóba.

A műsor készítői szerették volna megszólaltatni a gyilkosnak kimondott Jessicát a filmben, de egy rövid beszélgetés után az indonéz börtön parancsnoksága megtiltotta azt. Csupán a naplójából tudtak idézni néhány gondolatot.

Mirna Salihin apja, Edi megnyugodott, hogy lánya gyilkosát elítélte a bíróság, Mirna ikertestvére, Sandy viszont nem bírta tovább a közhangulatot hazájában. Németországba, egy kisvárosba költözött férjével, hogy ne kelljen többé szembenéznie a borzalmakkal. Az ügy hiába lett lezárva hét évvel ezelőtt, a mai napig vita a lakosság körében, hogy a valódi gyilkost ítélték-e el.