Betiltanák a tehénkolompot egy svájci faluban, identitásharc kezdődött

2023.11.02. 17:41
Felforrtak az indulatok egy békés alpesi faluban, amiért az új beköltözőket zavarja a tehénkolompolás éjszakánként. A helyi gazdák petíciót indítottak hagyományaik védelmében, ám akadnak, akik végleg leszámolnának a nyakba akasztott csengettyűkkel és chippel helyettesítenék azokat.

A tehénkolompok finom csilingeléséről szinte mindenki Svájc békés, alpesi legelőire és a hófödte hegycsúcsokra asszociál. De mi van akkor, ha ezek a kolompok 20-30 tehén nyakából csörömpölnek éjjel-nappal a hálószobánk ablaka alatt? – teszi fel a kérdést a BBC.

Túl romantikusnak képzelték az alpesi életet

Mint írják, a problémával sok svájci közösség szembesül, köztük a 4700 lakosú Aarwangen, az Aare folyó partján fekvő falucska is a Berni-Alpokban. Mivel a község mindössze egy órányi autóútra van Berntől, Zürichtől és Bázeltől, egyre többen költöznek ki a falu eredeti központjától a legelők irányába. 

Úgy tűnik, hogy Aarwangen új lakóinak ez a lárma túl soknak bizonyul. Eddig legalább két család hivatalosan is panaszt nyújtott be a községi tanácsnál, kérve a kolompok éjszakai eltávolítását a tehenek nyakából. 

A tiltakozás azonban megütközést keltett a falu tősgyökeres lakóiban és a helyi gazdákban. Niklaus Lundsgaard-Hansen, a falu polgármestere szerint mindössze öten-hatan háborodtak fel, de ezzel megtámadták hagyományos kultúrájukat. A szóban forgó tehén-csorda gazdája is személyes sértésnek tekinti a bejelentést, ezért petíciót indítottak a kolompok megtartása mellett.

Andreas Baumann, a zajos állatok gazdája „szilárdan hisz abban, hogy a tehenek nyakában lógó kolompok a svájci néplélek szerves részét képezik”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a zürichi nemzetközi repülőtér termináljában, nem véletlenül köszöntik az újonnan érkezőket alpesi jelenetekkel és tehénkolomp-szóval kísért folyosón.

Akit zavarnak a kolompok, azok túl romantikusan képzelték el a vidéki életet

– érvelt. 

A petícióval néhány nap alatt több mint 1000 aláírás gyűlt össze. A gazdák tradicionális helyi kolbász kíséretében, ünnepélyes keretek között adták át a falu illetékeseinek.

A kolomp-vita nem csak a zajról szól, identitásharc

Ez az első hivatalos vita, amely megkérdőjelezi a kolompok létjogosultságát. Egykor nagyon hasznosak voltak a svájci vidéken a csengettyűk a nyomkövetésben, manapság azonban már elektronikus chippel is ellátják a teheneket. 

Az idősebb gazdák azonban állítják, minden egyes tehenet a saját kolompjának a hangjáról ismernek fel.

Vannak olyan gazdák, akik már éjszakára eltávolítják a tehenek nyakából a kolompot,  az állatvédők szerint pedig egyenesen káros az erős, zajos kolomp a nyakukban.

Svájc egyébként magas bevándorlási arányú ország: a lakosság 25%-a nem svájci, egyesek szerint ez a kultúrájuk és az identitásuk elleni támadás. 

A múlt hónapban rendezett parlamenti választásokon a jobboldali Svájci Néppárt a „hogy Svájc maradjon Svájc” szlogennel kampányolt, és jelentős támogatást szerzett.

A jövő hónapban Aarwangen lakossága nyilvános ülésre gyűlik össze, hogy szavazzon a harangjaik jövőjéről. Időközben a zaj ellen tiltakozók egyike visszavonta panaszát, egy másik pedig elköltözött.