Négymillió macska húsa kerül a feketepiacra évente Kínában

2023.11.10. 13:52
Egy 33 éves sanghaji nő az eltűnt macskája után nyomozva bukkant illegális macskahússal kereskedő maffiahálózatra: macskahúst feldolgozó üzemeket talált, és még halálosan meg is fenyegették. Kínában egyelőre nincs megoldás az illegális macskahús-kereskedelemre.

Macskahús-kereskedelemre szakosodott illegális hálózatot leplezett le egy sanghaji nő, miután elveszett a háziállata – írja a HVG

A macskahús fogyasztása a koronavírus-járvány óta illegális Kínában, de a feketepiacon sokszor más húsokként értékesítik a levágott állatokat. Egy 33 éves kínai nő, Han Jiali néhány hét alatt több ezer dollárt elköltött macskája megkeresésére, eközben nyugtalanító nyomokra bukkant.

Eljutott olyan falusi éttermekig, amelyek a mai napig nyíltan hirdetik, hogy macskahúst árulnak, majd felfedezett egy Kuangtung tartományban található piszkos, illegális feldolgozóüzemet, ahol ládákban és szőrmészsákokban felhalmozott megnyúzott macskatetemeket talált.

A nő úgy véli, hogy az ő macskáját is megették, ezért próbál minden más állatot megmenteni az illegális vágóhídtól. Az elmúlt évben rendőrségi feljelentéseket tett, felkutatta a tolvajokat, és a gyanús helyszínek lokációját megosztotta a tartomány vezetésével.

A macskahússal kereskedő maffiahálózat lecsap

Kiderült, hogy veszélyes vállalkozásba kezdett, ugyanis a macskahússal kereskedő maffiahálózat tagjai halálosan megfenyegették, olyan is előfordult, hogy az autópályán szándékosan belehajtottak az autójába. 

Hiába illegális Kínában a macskák levágása és fogyasztása, a Humane Society International szerint becslések alapján 

évente így is négymillió macskát vágnak le, amelyek húsa aztán a feketepiacon kel el.

A macskák biztonságáért dolgozó aktivisták mellett az elmúlt időben az állami televízióban is a macskafogyasztás visszaszorításáért szólalnak fel. 

Úgy vélik, szigorítani és állatkínzásként kellene kezelni a háziállatok fogyasztását, így megnőne a macskahúsfogyasztásért járó büntetést, ami jelenleg csak szabálysértési pénzbírság. A szabadon kószáló macskák befogását pedig lopásként kellene kezelni. 

Han Jiali egyike volt azoknak az aktivistáknak, akik idén októberben feltartóztattak egy vágóhídra tartó, macskákkal megtöltött teherautót, ezzel pedig nagyjából ezer állatot mentettek meg.